MANI

Erre fi­gyelj, ha hasz­nált lap­to­pot ve­szel

Mek­kora me­mó­ri­ája le­gyen? Mi­lyen le­gyen a gép háza? In­kább ba­rát­tól, in­kább szer­viz­ből? Ebben a nehéz dön­tés­ben se­gí­tünk!
  • Szerző: R.A.

1. Körbenézés

Használt laptop vásárlása esetén elsőként körülnézünk ismerősi körben, nincs-e valakinek egy felesleges, majd elkezdjük bújni az apróhirdetési oldalakat.

De arra nem gondolunk, hogy rengeteg olyan kiskereskedés van, ami szakszerviz és használt laptopok kereskedésével is foglalkozik. Az ilyen üzletbensegítenek választani és sok esetben még garanciát is adnak a gépre. Hiba esetén pedig kicserélik azt. Ez az opció az apróhirdetésekben vagy a barátoknál kizárt.

2. Szedjük össze, mire van szükségünk

A laptopoknak két fő válfaja létezik: az otthoni és az üzleti, magas kategóriás gépek.

Az otthoni használatra szánt laptopokat kimondottan magánszemélyeknek készítik, így olcsóbban is árusítják. Viszont minőségben lényegesen gyengébbek is.

Az otthonra szánt gépek általában műanyag házzal készülnek, rövidebb üzemidőre felkészítve, míg az üzleti laptopok fémházasak és ellenállóbbak. Újonnan az otthonra szánt készülékek két- háromszorosát kérik el értük a márkaboltokban.

A leselejtezett vállalati gépeket már két-három éves korukban használtan, reális áron megvehetjük, szervizekben. Ez biztonságosabb választás, hiszen jobb gépet kapunk, olcsóbban, garanciával.

Eközben a címlapon

3. Figyeljünk a technikai háttérre

Elsősorban a processzor, vagyis a CPU a fontos, hiszen ez határozza meg a laptop sebességét. Mindenképpen legalább kétmagos processzorral készült gépet válasszunk, ez már általában elég egy átlagos felhasználónak. Internetezni, szöveget szerkeszteni, zenét hallgatni, de még filmet nézni is elegendő.

Azonban ha grafikai munkát szeretnék rajta végezni, esetleg családi videókat vágni, akkor már komolyabbra van szükségünk. Amikor választunk, figyeljünk arra, hogy milyen generációs a készülék. Ugyanis egy újabb i3-as processzor jobb lehet, mint egy régebbi i5-ös.

A RAM: erről annyit kell tudnunk, hogy ez egy tároló, egy memória. A laptop itt raktározza az információkat, ami az adott program futtatásához szükséges.De egy gép nem csak a sok RAM-tól lesz gyors. Akkor lassul be, ha az egyszerre futtatott alkalmazásoknak kevés a hely. Ezért minden esetben teszteljünk vásárlás előtt. Egy átlagos felhasználó legtöbbször egyszerre használja a szövegszerkesztőt, a böngészőt, a Facebookot és zenét hallgat közben. Ez körülbelül 2-3 GB RAM-ot igényel. Vagyis teljesen felesleges a 8 GB RAM-os gépet megvenni, ha úgysem használjuk ki.

Vizsgáljuk meg, hogy mennyi helyre van szükségünk. Az adattárolásra, a merevlemez alkalmas, vagyis a HDD.Érdemes megnézni, hogy mennyi táblázatot, fotót szeretnénk a gépen tárolni, illetve mekkora a helyigényünk. A képek és a dokumentumok nem foglalnak sok helyet. Ha fényképeket csak ritkán mentünk le, elég egy közép kategóriás merevlemez. Azonban ha filmeket is szeretnénk tárolni rajta, érdemes 200 GB-nál nagyobbat választani.

Az akkumulátor: egy új akkumulátor, amivel 3-4 órán keresztül tudjuk használni a laptopot áramforrás nélkül is, nagyságrendileg 15-20 ezer forint. Ezért, ha két hasonló laptop közül az egyik 5-10 ezer forinttal olcsóbb, de rossz az akkumulátora, míg a másik drágább, de 2-3 óráig bírja áram nélkül, akkor érdemes az utóbbit választani.

4.  Az időtállóság a fontos

A technikai összetétele csak az alkatrészeit mutatja, azonban az időtállóságát és a minőségét nem. Egy kocsinál sem mindegy, hogy az a bizonyos motor egy Trabantban, vagy egy Mercedesben található. Ugyanis egy-egy alkatrészt bármikor le tudunk cserélni a gépben. Azonban a legfontosabb, hogy a kinézett laptopot mennyi ideig lehet használni még a jövőben.

5. Mindig papírozzunk!

Macerás, kényelmetlen, de nagyon hatékony eszköz, ha mindenről szerződést kötünk.Amikor megveszünk egy laptopot, írassuk le velük pontosan, hogy mire vállalnak garanciát. Meghibásodás esetén javítanak, vagy cserélnek, és mindezt milyen kereteken belül teszik meg. Amikor van ilyen papír a kezünkben, nyugodtan mehetünk vissza reklamálni probléma esetén, és tudjuk milyen lehetőségeink vannak.