MANI

Min­den­szen­tek és ha­lot­tak napja: mikor mit ün­nep­lünk?

A leg­töb­ben össze­ke­ve­rik, hogy me­lyik nap pon­to­san mire is em­lé­ke­zünk, mit ün­nep­lünk no­vem­ber el­se­jén és má­so­di­kán.
  • Szerző: Ripost

Sokan összetévesztik, mikor is van halottak napja és mikor Mindenszentek, sőt, a halloween is megkavarja mostanában a dolgokat. Pedig jó, ha tudjuk: a magyar gyökerek nélküli ijesztgetős ünnep, a halloween október 31-én van.

Fotó: Sulyok László
EZT OLVASTAD MÁR?

November 1.

Ezen a napon van Mindenszentek, amikor a katolikus és ortodox keresztény egyházak az összes olyan megdicsőült lelket, vagyis szentet ünneplik, akikről nem emlékezik meg név szerint a kalendárium. November elsején sok európai országban, köztük Magyarországon is az a szokás, hogy az emberek meglátogatják halott rokonaik sírját, rendbe teszik és gyertyát, mécsest gyújtanak az emlékük tiszteletére. A gyertya fénye a katolikus egyházban az örök világosságot jelképezi.

Magyarország egyes vidékein harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek.

Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban.

November 2.

November másodikán van halottak napja. Ez az ünnep is a katolikus egyházhoz kötődik - ekkor tartják a szenvedő egyház ünnepét -, de a Mindenszentek napjával ellentétben a halottak napját más felekezetek és a népi hagyomány is átvette. Az evangélikusok, unitáriusok például hivatalosan, mint egyházi ünnepet, a reformátusok pedig a templomon kívül, szokásjog alapján tartják meg.