MEDICINA

Min­den nap iszol al­ko­holt? Ezért vagy ve­szély­ben

Nem csak a füg­gő­ség ki­ala­ku­lása miatt ve­szé­lyes min­den nap le­ré­sze­gedni. Hosszú távon olyan ká­ro­so­dá­so­kat okoz a szer­ve­zet­ben, amik nagy része vissza­for­dít­ha­tat­lan, és egy ré­szük ha­lá­los is. Or­vo­sok össze­szed­ték, mire szá­mít­hatsz, ha min­den nap fel­ön­tesz a ga­ratra!

Szinte mindenki fogyaszt kisebb-nagyobb rendszerességgel alkoholt, sőt, egyes elméletek szerint napi egy ital még jótékony hatással is van a szervezetre. Azonban ha valaki minden nap akkora mennyiséget iszik, hogy részeg legyen, nagyon hamar tönkreteszi a szervezetét. És hogy hogyan? Orvosok tíz pontba szedték.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Szó szerint depresszióssá tehet

Nem is tűnik fel elsőre, hiszen az alkohol eleinte ellazít, megnyugtat. Azonban hosszú távon a szervezet egyre kevésbé bírja lebontani a benne található kémiai anyagokat, és felborul az agyban a hangulatstabilizáló folyamatok egyensúlya.

2. Hamar felszedsz jó pár kilót

A napi szintű alkoholfogyasztás miatt a fizikai aktivitás először csökken, majd teljesen elmaradhat. Mellé az alkohol tele van plusz kalóriákkal, és ha ez még nem elég: feloldja a gátlásokat, így becsípve többet ehetsz, mint egyébként tennéd.

3. Egyre súlyosabb memóriazavarok

Fotó: 123RF

Ahogy telnek a hetek a mindennapos ivással, az agy nem tud lépést tartani a kémiai egyensúly felborulásával, és más területekre nem marad energia. Ezért van az, hogy eleinte csak rövid távú memóriazavarokat okoz (ezért nem emlékeznek sokan egy-egy húzósabb buli részleteire), de később komoly tényező lehet a korai demencia kialakulásában.

4. Visszafordíthatatlan károkat okoz a májban

A rendszeres italozástól a máj túlterhelődik és elzsírosodik; ettől később begyulladhat, és kialakul az alkohol okozta hepatitisz. De ez a májcirrózis kialakulásának az előszobája is, ahonnan már rohamosan csökken a máj teljesítőképessége, míg teljesen le nem áll.

5. Akár stroke-ot is kaphatsz, ha túl sokat iszol

Hiába egészséges egyébként a szíved, negyven százalékkal nagyobb eséllyel számíthatsz stroke-ra.

Még nincs vége, lapozz a folytatáshoz!