DIÉTA

Minden, amit tudnod kell arról, ha citromos vízzel akarsz fogyni

A diétázás egyik legdivatosabb módja manapság, ha forró citromos vízzel indítod a napod. De vajon tényleg fogyaszt ? Összeszedtünk mindent, amit tudnod kell róla.
  • Szerző: Ripost

A citromos víznek valóban számos jó hatása van: a citromlé tele van rákellenes hatású antioxidánsokkal, és egy jó adag energiát adó C-vitaminnal. Ráadásul, ha cukorral teli gyümölcsitalok helyett inkább a citromos vizet választod, máris megspóroltál egy csomó kalóriát.

De sajnos az élet nem ilyen egyszerű: csak a citromos víztől nemigen fogysz lefogyni. Legalábbis egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a citromos víz önmagában is fogyasztana. Persze ártani nem árt, legalábbis, ha odafigyelsz pár dologra. Például arra, hogy ne fogyaszd extrém mennyiségben, mert akkor akár kellemetlen mellékhatások is felléphetnek. Például a következők:

Gyomorégés

Ha túl sok citromos vizet iszol meg, égni kezdhet a gyomrod. A citrom ugyanis savas gyümölcs, és ha amúgy is hajlamos vagy erre a tünetegyüttesre, akkor sajnos fokozott a veszély.

A fogzománc károsodása

Ez is a citrom savasságával függ össze, a sav ugyanis elkoptathatja a fogzománcot. Ez pedig szuvasodáshoz és a fogak érzékenységéhez vezethet. Ha nagyon tartasz ettől, idd szívószállal a citromos vizet, így kevésbé érintkezik a fogaiddal. De az is megoldás, ha naponta csak egy-két pohárral iszol, és közben sima vizet fogyasztasz, ami leöblíti a savat a fogaidról. Közvetlenül a citromos víz után viszont ne moss fogat, mert ilyenkor a dörzsölés csak tovább rontaná a kissé felpuhult fogzománc állapotát.

Unalom

A citrom finom, de egy idő után egészen biztosan unalmassá válik. Jobban jársz, ha mindenféle más gyümölcs, sőt, akár zöldség levét is kipróbálod vízzel hígítva. Csak frissen facsart leveket használj, és ebből se igyál napi egy-két pohárnál többet.

És ezeket olvastad már?