MAMAKLUB

Min­den, amit egy szü­lő­nek meg kell ta­ní­ta­nia a gye­rek­nek a pénz­ről

A gaz­dál­ko­dást bi­zony ta­nulni kell, és ezt a ta­nu­lást nem lehet elég korán kez­deni. Ha eze­ket a dol­go­kat igyek­szel át­adni a gye­re­ked­nek, jó esély van rá, hogy ké­sőbb, ami­kor ön­álló ke­re­sete lesz, jól bánik majd a pénz­zel. Rá­adá­sul azt is ha­ma­rabb meg­érti, hogy a te pén­ze­det sem lehet kor­lá­tok nél­kül köl­teni.
címkék:

Takarékoskodás

A régi jó malacpersely ma is beválik, de ami még jobb: egy egyszerű, átlátszó befőttesüveg. Ebben ugyanis a saját szemével látja a gyerek, ahogyan egyre több pénze gyűlik össze. Ha már kap zsebpénzt a gyereked, igyekezz ránevelni, hogy annak egyharmadát tegye a perselybe egy drágább játékra gyűjtve, ha pedig összegyűlt egy nagyobb összeg, hadd élje át az örömöt, amit a célja elérése jelent.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Okos költekezés

Már egészen kicsi kortól érdemes megmagyarázni a gyerekeknek, hogy nem minden éri meg az árát, és azt is, hogy amit pillanatnyilag megkívántak, arra nem biztos, hogy tényleg szükségük van. A kicsit nagyobb gyerekeket arra is ösztönözheted, hogy írják fel, mire mennyit költöttek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Adakozás

Nem elég csak halmozni a pénzt – amink van, abból jó érzés adni mindazoknak, akik kevésbé szerencsések nálunk. A gyerekek ezt legjobban a kjó példa útján tudják megtanulni, vagyis akkor, ha az egész család részt vesz jótékonysági akciókban.

A vágyak késleltetése

Aki minden vágyát azonnal ki akarja elégíteni, abból később impulzusvásárló lesz. Néha érdemes a gyerekekkel akaraterő-gyakorlatokat játszani: egy cukorka most, vagy két cukorka másnap – ő választhat!

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Bankkártya-használat

A kisebb gyerekek sokszor azt hiszik, hogy az ÁTM-ből akármennyi pénzt ki lehet venni. Érdemes nekik megmagyarázni a bankkártyák és a hitelkártyák használatának szabályait.

Pénzkeresés

A szünetekben vállaljanak diákmunkát a gyerekek, hogy lássák, mit jelent megkeresni a pénzt.

Eközben a címlapon

Befektetés

A Monopoly és a hasonló játékok nagyon jó lehetőséget nyújtanak rá, hogy a gyerekek felismerjék a különbséget a takarékoskodás, a gyűjtés, és a befektetés között.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Bevásárlás adott keretből

Ha bevásárlólistával, és kiszámolt pénzzel mennek vásárolni, könnyebben átlátják az egész folyamatot. Ugyanakkor érdemes nekik adni egy kisebb összeget valamilyen apró jutalomra is.

címkék: