FAZÉK

Milyen a jó húsvéti sonka? Így vehetjük meg a legjobbat

Közeleg a húsvét. Te tudod, hogyan kell elkészíteni az igazi húsvéti sonkát? Most megmutatjuk.
  • Szerző: A

Csaknem húszféle sonka közül választhatsz. Parasztsonka vagy mangalica, az olasz prosciutto vagy a spanyol serrano is asztalra kerülhet. A húsvéti sonka elkészítésének azonban van néhány trükkje, amit érdemes szem előtt tartanod.

Mi a sódar?

A sódar hagyományos sózással, pácolással készül, keményfával vagy annak fűrészporával füstölt disznócomb.

Milyen húst válassz húsvétra?

Vehetsz csülköt, darabban füstölt combot, tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint, hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveled. Fontos, hogy ne legyen kemény, illetve beszáradt.

A parasztsonka kicsit szalonnásabb darab, de nagyon finom. Az egész parasztsonkát minden hentes darabolja, hiszen kevés embernek van szüksége többkilós sonkára.

Fontos a sonka színe?

A sonka színe barnásvöröstől a sötétebb irányba hajlik. Nem fakóvilágos és nem keltheti a főtt hús látszatát.  A hagyományos módszerrel elkészített sonka sötétvörös – a gyorspácolt sokkal világosabb. A lényeg: sose vegyél gyorspácolt, fóliázott sonkát. Nyugodtan gyanakodhatsz, ha túl olcsó. A sonka nem lehet olcsóbb, mint a disznóhús!

Elkészítése: Kell-e a sonkát főzés előtt áztatni?

Általában kell. Ennek jó sonka esetében nem kell túl hosszú időnek lennie, de ki is válthatod az áztatást, ha a sódart hideg vízbe teszed fel főni. Az első felforrás után a vizet öntsd el. Ezzel a sótartalom is, a füstíz is enyhül.

Hogyan főzd?

A zsíros részeket ne szedd le, mert száraz és szálkás lesz. Ha hideg vízben teszed fel, akkor az első vizet öntsd le róla. Csak a második vizet fűszerezd, ami már forró.

Mivel fűszerezd?

Szemes borssal, babérlevéllel, fokhagymával, esetleg kevés köménnyel ízesítünk. Vöröshagyma is mehet bele.

Mennyi ideig főzd?

A sonkát alacsony lángon, lassan, órákon keresztül kell főzni. A főzési idő a hús méretétől függ, de húsvillával vagy hegyes késsel ellenőrizhető. Vigyázz, ne főzd szét. Ha a víz közben elpárolog, pótold annyira, hogy éppen ellepje.

Mikor lesz kész?

Ha csontos, és könnyedén ki tudod húzni a csontot, akkor már jó. Használhatsz hústűt is.

Mit tegyél a kész főtt sonkával?

A sonkát hagyd a főzővízben kihűlni, majd a kihűlt sonkát takard be egy nedves konyharuhába és úgy tedd a hűtőbe. Csak fogyasztás előtt szeleteld, tálald!

Ha további terveid vannak a lével

Főhet együtt zöldségekkel - sárgarépával, zellerrel. Persze a zöldségeket csak a főzés vége felé tedd bele, amikor már puha a sonka.

A tojást a már kész sonka levében főzd, a legvégén.

A megmaradt levet minden olyan ételhez használhatod, amibe egyébként is főznek füstölt húst - bab, borsó, lencse, esetleg káposztás ételek. A főzővizet tedd hűtőbe. Másnap reggel a megdermedt zsírt könnyedén le tudod szedni róla.

Mikor és hogyan tálald?

Szombat este tálald fel a sonkát. A kötözött sonkáról csak kihűlés után vagy a felszolgálás előtt szedd le a hálót. Szeleteld vékonyan az egész felső vastag húsát a bőrkéjével együtt. A vágott felületre helyezz vissza egy darab zsíros bőrt, akkor nehezebben szárad ki.

A tálalásnál főtt tojást, frissen reszelt tormát, kenyeret, kalácsot, hónapos retket, újhagymát, paprikát, uborkát rakhatsz köré.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?