KÜLFÖLD

Szép új világ: egy cég­nél chi­pet ül­tet­nek a dol­go­zókba

"Jedi-moz­du­la­tok­kal" nyíl­nak az ajtók, in­dul­nak el a nyom­ta­tók, de akár fi­zetni is tud­nak az al­kal­ma­zot­tak - egyet­len le­gyin­tés­sel!
  • Szerző: KF

A svéd Epicenter nevű cég alkalmazottjai megdöbbentő „kiegészítőt” kaptak: a hüvelyk- és a mutatóujjuk közötti bőrfelületbe egy rizsszem nagyságú mikrochipet ültettek. A chip többek között helyettesíti a kulcsot és a bankkártyát is: ennek segítségével egyetlen kézmozdulattal kinyithatják az ajtókat, aktiválhatják a nyomtatókat, vagy éppen fizethetnek a cég büféjében. A kezdeményezés még csak gyerekcipőben jár, a lehetőségek határa a cég vezetői szerint a csillagos ég!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A mikrochip pedig hatalmas népszerűségnek örvend: a cég már avatópartikat tart, ha új ember löveti be magát, és már más vállalatok is átvették a módszert. A vezérigazgató szerint a chipek legnagyobb előnye a kényelem: sokkal kevesebb holmit kell magukkal hurcolniuk, ha van egy multifunkcionális mikrochipjük.

Maga a technológia kevésbé új, hiszen a háziállatok körében több országban, köztük Magyarországon a kutyák esetében kötelező a chipbeültetés – de emberek nagyobb csoportja most kapott először ilyen eszközt.

Az újítás azonban biztonsági és etikai kérdéseket is felvet. A chipnek köszönhetően ugyanis az alkalmazottak minden mozgása követhetővé válik, mint ahogy azt is feltérképezhetik, mikor, mit és hol vásárolnak. Míg egy okostelefont vagy egy bankkártyát letehet a tulajdonosa, addig a beültetett mikrochiptől sosem tud megválni.

Az Epicenter 2015 januárja óta közel 150 alkalmazottjába ültette be a mikrochipet. Az igénylés önkéntes alapon működik, a tesztalany a svéd cég vezérigazgatója volt.