MANI

Mikor cse­rél­jünk le egy gépet a ház­tar­tás­ban?

Mikor ér­de­mes még ja­vít­tatni és mikor ér­de­mes újra cse­rélni egy bú­tort vagy egy elekt­ro­mos gépet? Ez az anya­gi­a­kon kívül a ter­mék hasz­nos élet­tar­ta­má­tól és az ener­gia­fel­hasz­ná­lá­sá­tól is függ.
  • Szerző: MZ/x

Ahogy fejlődik a technológia, energiatakarékos és egyre nagyobb teljesítményű gépek, egyre tartósabb bútorok vagy épp ruhák kerülnek az üzletek polcaira. Az emberek környezettudatossága is nő, a környezetvédelmi törvények és irányelvek is folyamatosan szigorodnak, mégis rengeteg dolgot dobunk a szemétbe idő előtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mikor cseréljünk és mikor javíttassunk?

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának tavaly kiadott jelentése adhat válasz erre a kérdésekre. Hét, a legtöbb háztartásban előforduló terméket vizsgáltak meg aszerint, hogy meddig éri meg használni, javíttatni és mikor jön el a csere ideje környezetvédelmi és anyagi szempontból egyaránt.

A jelentés azt tanácsolja, hogy toljuk ki minél jobban egy tartós fogyasztási cikk élettartamát. Ezt többféle módon is megtehetjük:

  • használjuk a lehető legtovább;
  • tartsuk rendszeresen karban;
  • javítással és bizonyos részeinek cseréjével időről-időre újítsuk fel.

Ez a tanács csak bizonyos termékekre, elsősorban az elektromos szerszámokra, kisgépekre és bútorokra vonatkozik. Az úgynevezett erőforrás-intenzív termékeknél (háztartási nagygépek, ruhák stb.) van ugyanis egy pont, amikor anyagilag és környezettudatosság szempontjából is jobban járunk a cserével.

Mikor cseréljük le a porszívót?

Fotó: Pinterest

Az ENSZ jelentés szerint, ha a porszívónk C, D, E, F vagy G besorolású, akkor egy A-s besorolásúra való csere jó döntés lehet. Amennyiben a porszívónk B-s vagy annál jobb energia-besorolású, azt tanácsolják, javíttassuk, ameddig lehet és legalább hat évig használjuk. Ez egy 2017 szeptemberében életbe lépett EU-s rendelet miatt nem is olyan nehéz feladat, mivel a törvény értelmében az újabb porszívók motorjának minimum 5 évig működnie kell.

Mikor cseréljük le a hűtőt?

Fotó: Mészáros Annarózsa

Ha a hűtőszekrény 1994-ben, vagy korábban készült, akkor a cseréjével rengeteg energiát, s így pénzt spórolhatunk. A mai, új gépek már 60%-kal hatékonyabbak, mint egy 1994-ben készült masina. Míg egy 2001-ben vásárolt hűtőt 10 év elteltével, 2011-ben érdemes lecserélni, addig egy 2011-ben vásárolt hűtőnél 20 év után jön el az optimális időpont.

Eközben a címlapon

Mikor cseréljük le a mosógépet?

A kutatások szerint a legtöbben csak akkor cserélik le mosógépet, ha működésképtelenné válik, vagy drágább megjavíttatni, mint újat venni. Máskülönben használjuk, amíg lehet. Pedig előfordulhat, hogy a környezet és a pénztárcánk szempontjából nem ez a legjobb megoldás.

Az ENSZ szerint állapotuktól függetlenül 10 év után érdemes lecserélni a mosógépeket. Egy 10 éves gép A++-os mosógépre cserélésével például ma 22%-ot nyerhetünk energiafogyasztásban. Ráadásul 2,5 kilogrammal több ruhát (átlagosan 7,5kg-ot) tudunk kimosni egy újabb típusú géppel, mint például egy 2003-ban gyártottal, aminek mindössze 5kg a kapacitása. Ez a többletsúly nemcsak pénzt, de időt is spórol nekünk.

Mikor érdemes lecserélni a többi intenzíven használt terméket?

A jelentés azt is meghatározza, meddig éri meg javíttatni és hány évig kellene használni egy terméket, hogy környezeti szempontból nullszaldós legyen. Nagyjából ezalatt az idő alatt a technológia is fejlődik annyit, hogy az újonnan vásárolt termék gyártása vagy használata energiahatékonyabb legyen, mint az elődjéé, s így anyagilag is megérje váltani.

0-2 év

3-4 év

5-6 év

7-10 év

10+ év

Elektromos fogkefe

Mobiltelefon

Ruhák

Cipők

Vízforraló

Kenyérpirító

Számítógép

Ágynemű, párnák

Öltöny

Kamera

„Vezetékes telefon”

Lámpák, csillárok

Elektromos szerszámok

Porszívó

Mikró

Mosógép

TV

Hűtő, fagyasztó

Sütő

Kanapé

Szőnyeg

Ágy

Bojler

Konyhabútor

Gardrób

Étkezőgarnitúra

Előszoba bútor

Fürdőszoba bútor