KÜLFÖLD

A mig­rán­sok fele az alap nyelv­tesz­ten is el­ha­sal

A Né­met­or­szág­ban me­ne­dék­jo­got kapó mig­rán­sok­nak kö­te­le­zően részt kell ven­nie egy nyelv­tan­fo­lya­mon, ami­nek célja, hogy egy alap­nak szá­mító B1-es nyelv­vizs­gát sze­rez­ze­nek. Ta­valy ezen a mig­rán­sok több mint fele meg­bu­kott.
  • Szerző: WM

Az Alternatíva Németországért (AfD) nevű bevándorlás ellenes politikai párt fordult hivatalos levéllel a német kormányhoz, amiben azt szerették volna megtudni, hogy miként állnak a menedékjogot kapó migránsok a kötelezőnek szánt alap nyelvteszteken. Ezeket a tanfolyamokat ugyanis az adófizetők pénzéből fizetik, így mindenkinek joga van tudni, hogy van-e egyáltalán értelmük.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kormány hivatalos válasza meglehetősen lehangoló. E szerint 2016-ban a tanfolyamra járók 38, 2017-ben már 48, tavaly pedig az 51,5 százaléka hasalt el. Ez azonban azt is jelenti, ha még ennek a tudásnak sincsenek a birtokában, akkor körülbelül egy kávét is nehezen tudnak rendelni egy büfében.

A migrációt alapjaiban támogató Zöldek és a szélsőbaloldali Linke szerint azonban nem a migránsok hibája, hogy nem felelnek meg ezeken a teszteken, hanem a német menekültügyi és migrációs hivatalé, amely túlságosan bonyolult, átláthatatlan rendszeren keresztül dolgozik.