KÜLFÖLD

Uj­jong­tak a mig­rán­sok, ami­kor meg­tud­ták, hogy Eu­rópa ve­ze­tői be­en­ge­dik őket

Partra száll­ha­tott Mál­tán a nem ál­lami szer­ve­ze­tek (NGO-k) men­tő­ha­jóin két hete vesz­teglő 49 mig­ráns. A mig­rá­ciót pár­toló szer­ve­ze­tek ismét si­kert értek el a nem­zet­közi nyo­más­gya­kor­lás­nak kö­szön­he­tően.
címkék:
  • Szerző: WM

Hírügynökségi beszámolók szerint örömujjongásban törtek ki a migránsok, amikor a partraszállásról értesültek. Joseph Muscat Málta miniszterelnöke úgy fogalmazott: alkalmi megállapodás született a bevándorlók ügyében. AMáltán lévő 249 migráns, valamint a két mentőhajón tartózkodó 49 ember közül 220-at más európai uniós tagállamok vesznek át vagy hazatérnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A migránsokat Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország között osztják szét

- részletezte a máltai kormányfő. Joseph Muscat hozzátette, hogy a Sea Watch és a Sea Eye nevű német civil szervezet hajóinak a partraszállást követően azonnal távozniuk kell a máltai vizekről. A szóban forgó mentőhajók napok óta vesztegeltek máltai vizeken arra várva, hogy valamelyik ország megnyissa előttük kikötőjét.

A Sea Watch 32 embert vett fel fedélzetére egy csónakról Líbia partjainál még december 22-én. A Sea Eye 17 embert mentett ki a vízből december 29-én. Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője Twitter üzenetében hangsúlyozta:

Nem hagynak fel a mentési munkálatokkal a Földközi-tengeren. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy a máltai partra szállással az EU túszokat szabadított ki.

Feszültség az olasz kormányon belül

Hajnali három órakor ért véget a Giuseppe Conte kormányfő és Matteo Salvini belügyminiszter közötti megbeszélés. Conte 10-15 migráns befogadása mellett kötelezte el magát, de Salvini szerint erre ő belügyminiszterként nem adott engedélyt, és a kormányfőnek vele is egyeztetnie kellett volna. A több órás egyeztetés végén Matteo Salvini nyilatkozatban leszögezte, nem változtat álláspontján, feltételekhez köti kisebb csoport befogadását is. A Máltán várakozó menedékkérők befogadása napok óta megosztja a római kormányt. Giuseppe Conte kijelentette, hogy ha Salvini nem engedi be őket az olaszországi kikötőkbe, akkor majd repülővel hozza el őket Máltáról. 

címkék: