KÜLFÖLD

Be­sült a német cso­da­fegy­ver, ha­tal­ma­sak a vesz­te­sé­gek

96 szá­za­lék a mun­ka­nél­küli mig­rán­sok ará­nya Né­met­or­szág egyes ré­szein. Ezt a gon­dot év­ti­ze­de­kig fog­ják ci­pelni. Úgy tűnik, nem si­ke­rül a mun­ka­erő­hi­ányt be­te­le­pí­tés­sel meg­ol­dani.
  • Szerző: WM

Salzlandkreis a németországi Szász-Anhalt tartomány egyik régiója. Az ottani munkaügyi hivatal a német mz-web.de megkeresésére elárulta, hogy

EZEKET OLVASTAD MÁR?
a hivatalnál 1530 migránst regisztráltak munkakeresőként, de november végéig csupán 56 (3,66%) bevándorlónak lett teljes állású munkája.

Szakértők azt állítják, hogy ezzel a problémával még nagyon sokáig szembe kell nézni a tartománynak. Thomas Holz, a tartományi munkaügyi hivatal vezetője elmondta:

Bár szükség lenne szakképzett munkásokra a régióban, mégsem optimista, tekintve, hogy a migránsok nagy részének nincs meg a kellő nyelvtudása. Annak ellenére, hogy jó néhányan már több éve az országban élnek.

Holz úgy látja, hogy a legtöbben majd a takarítás vagy a kereskedelem területén tudnak a jövőben elhelyezkedni. 5000 ilyen nyitott állás van a tartományban, és általában ezeknél a munkáknál elegendő az alacsonyabb nyelvtudás is.

A cél, miszerint a migránsok a saját keresetükből  megélni, meglehetősen távolinak tűnik. Idén csak a salzlandkreisi munkaügyi hivatal 8,5 millió eurónyi segélyt fizetett ki. A bevándorlók a segélyek nagy részét pedig élelmiszerre és a lakhatásra költik.