KÜLFÖLD

Vész­hely­zet fe­nye­get a mig­rán­sok miatt Bosz­ni­á­ban

Dra­gan Mek­tic bos­nyák biz­ton­sági mi­nisz­ter sze­rint Gö­rög­or­szág­ban 70 ezren vár­nak arra, hogy az idő­já­rás le­he­tővé tegye szá­mukra az el­in­du­lást Nyu­gat-Eu­rópa felé.
  • Szerző: wm

A szarajevói kormány úgy számol, hogy pár héten belül brutálisan megnőhet az országukba érkező illegális bevándorlók száma. A közelgő veszélyről a bosnyák biztonsági miniszter beszélt, szerinte  jobban teszi az Európai Unió, ha felkészül egy újabb migránshullámra. Dragan Mektic úgy fogalmazott:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Míg Boszniában pár ezren várják a tavasz beköszöntét, addig Görögországban 70 ezer illegális bevándorló torlódott fel, akik a Balkánt átszelve szeretnének Nyugat-Európába jutni.

A tárcavezető tájékoztatása szerint januárban és februárban 2300-ra csökkent az országba érkező migránsok száma, de a jó idővel ez megsokszorozódhat.

Tavaly a hivatalos számok szerint mintegy 22 ezer migráns lépte át a bosnyák határt, ez azonban eltörpülhet amellett, hogy csak Görögországban jelenleg 70 ezren állnak készenlétben.

Mektic attól tart, hogy az unió nem veszi eléggé komolyan a migrációs problémát. A miniszter elismerte, hogy tavaly kilencmillió eurót kaptak az Európai Uniótól, hogy így segítsenek a migránsok elszállásolásában. Mektic szerint jelenleg nyolc menekültszálló működik, ezekben összesen 3500 illegális bevándorló lakik.

A bosnyák kormány bejelentette, hogy lezárja a Montenegróval és Szerbiával közös 600  kilométeres határszakaszt, és azt is fontolóra veszik, hogy elfogadják a magyar kormány ajánlatát. Magyarország segítségképpen egyenruhásokat küldene a határ védelméhez.