KÜLFÖLD

Kri­ti­kus nyár jön a Föld­közi-ten­ge­ren

A múlt héten 900-nál is több mig­ránst men­tett ki a Föld­közi-ten­ger­ből a lí­biai parti őrség, egy­ér­tel­műen meg­in­dult a nyári nagy hul­lám.
  • Szerző: KF

Minden eddiginél több migráns akar Európába jutni – minden eddiginél rosszabb minőségű csónakokon. Az őrség öt felfújható csónak és egy fabárka bajba jutottjain segített, köztük 25 gyereken és 7 terhes nőn. Mint mondják, az egyik gumicsónak lyukas volt, a fahajónak pedig nem volt motorja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP
Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Az embercsempészek már nem is próbálkoznak azzal, hogy biztonságos hajókat kerítsenek, hiszen tudják, hogy a migránsokat úgyis kimentik a vízből. Ha meg nem, nekik az is mindegy: a pénzüket már megkapták, és még mindig milliók állnak sorban az átjutásban reménykedve.

Az ENSZ adatai szerint csak a múlt héten legalább 50 migráns fulladt a tengerbe, míg a különböző parti őrségek és civil szervezetek hajói 2500 embert mentettek ki.

Eközben a Líbiában várakozó migránsokat a bűnbandák tagjai kínozzák, és sokakat csak váltságdíj fejében hajlandóak továbbengedni. Bár egyre több nemzetközi szervezet ítéli el az embercsempészeket, amiért embertelenül bánnak a migránsokkal, érdemi változás nem történik – viszont egyre többen kísérleteznek az Európába jutással. 2017 nyara a jóslatok szerint minden eddigi rekordot megdönt.