KÜLFÖLD

Kon­té­ne­rek­ben he­lye­zik el a mig­rán­so­kat

Len­gyel­or­szág most vizs­gálja felül mig­rá­ciós po­li­ti­ká­ját - és a bel­ügy­mi­nisz­ter sze­rint ha­ma­ro­san kör­be­ke­rí­tett, ha­jó­kon­té­ner­ből ki­ala­kí­tott tá­bor­ban szál­lá­sol­hat­ják el a me­ne­dék­ké­rel­mük el­bí­rá­lá­sára váró mig­rán­so­kat.
  • Szerző: KF

Mariusz Blaszczak szerint ilyen táborokkal lehet megelőzni azt, hogy az illegális határátlépők törvényt szegjenek – főleg abban az esetben, ha deportálásra várnak. Itt 28 napon át várakozhatnak, kapnának ételt és ellátást, de a tábort őriznék. Hasonló konténerszállások vannak Franciaországban és Németországban is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A lengyelek többsége nem akar migránsokat befogadni az országba: az összlakosság 74 százaléka ellenzi a betelepítésüket, míg a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szavazóinak 90 százaléka válaszolta azt, hogy nem engedné be az afrikai és közel-keleti migránsokat Lengyelországba.

A PiS vissza is vonta az előző kormány által megkötött megállapodást, mely szerint közel 7000 migránst kellett volna befogadniuk. 2016-ban 80 ezernél is több migránst fordítottak vissza a Fehéroroszországgal közös határszakaszon – ez négyszerese volt a 2015-ös népességnek. Emiatt több jogvédő csoport is kritizálta Lengyelországot: a vádak szerint lehetőséget sem adtak a migránsoknak arra, hogy benyújtsák menedékkérelmüket.