KÜLFÖLD

100 rend­őr­au­tó­val men­tek a me­ne­kült­szál­lóra! El­ké­pesztő, mi folyt ott

A hét ele­jén rend­őrök ér­kez­tek egy német me­ne­kült­szál­ló­hoz, hogy ki­to­lon­co­lási őri­zetbe ve­gye­nek egy togói férfit. A raz­zia azon­ban balul sült el, mi­u­tán 150 mig­ráns olyan ag­resszí­van lé­pett fel az egyen­ru­há­sok­kal szem­ben, hogy vissza­vo­nu­lót kel­lett fúj­niuk.
  • Szerző: WM

Egészen elképesztő történetről számolt be a minap a német sajtó. Hétfő hajnalban két rendőrautó érkezett a Baden-Württemberg tartományban található ellwangeni menekültszállóhoz. Az épületben több mint 500 migránst szállásolnak el, a többségük Afrikából érkezett. A hatóságok február után már másodszor érkeztek a szállóhoz, hogy kitoloncolási őrizetbe vegyék a magát 23 évesnek való Yussif O.-t. Végül mindkét kísérlet kudarcot vallott, a hét elején például azért, mert társai nem engedték, hogy a rendőrök elvigyék az illegális bevándorlót.

Az ügyben eljáró rendőrök azt mesélték később, hogy olyan agresszívan és olyan fenyegetően léptek fel velük szembe a szálló lakói, hogy le kellett venni Yussifról a bilincset, és el kellett, hogy engedjék.

A togói migráns erre fel azonnal eltűnt. Több forrás szerint is csak a szerencsének köszönhető, hogy a lincshangulat nem fajult tettlegességig. A 150 feldühödött migráns ugyanis akár erőszakot is hajlandó lett volna alkalmazni, ha nem engedik el a társukat. A német sajtó megjegyzi, hogy egyre több esetben fordul elő, hogy a rendőröknek visszavonulót kell fújnia egy-egy migránsokkal szembeni akció során, azok ugyanis a törvényeket nem tisztelve, akár bántalmazni is képesek az egyenruhásokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Legutóbb egy bajorországi menekültszállón került sor dulakodásra, akkor szintén egy afrikai migránst akartak a hivatalos szervek kitoloncolni.

Száz autóval tértek vissza a rendőrök

A sajtóvisszhangot is látva, a hatóságok nem hagyták annyiban a legutóbbi kudarcukat. A rendőrök nem bízták a véletlenre a dolgot: száz kivilágítatlan rendőrautóval mentek vissza csütörtök hajnalban a helyszínre. A razzia azzal kezdődött, hogy átkutatták az egész szállót, a közelben tartózkodó újságírók egyöntetűen arról számoltak be, hogy a kutyaugatások mellett a migránsok kiabálását és jajveszékelését lehetett hallani.

A razzia Ellwangenben. Forrás: youtube.com
A razzia Ellwangenben. Forrás: youtube.com

A rendőri akció kezdete után nem sokkal mentőautók is megjelentek a helyen, rájuk állítólag azért volt szükség, mert több migráns is - a rendőrök láttán - az ablakon kiugorva próbált elmenekülni. Végül, több tucat afrikai migránst vettek őrizetbe a rendőrök, köztük a 23 éves Yussif O.-t is.

Eközben a címlapon

A Bild nevű német lap még a csütörtöki razzia előtt készített egy villáminterjút a togói férfival, aki elmondta, hogy már másodjára próbálják meg kitoloncolni, de eddig nem jártak a hatóságok sikerrel. Yussif úgy tudja, hogy a Dublini-egyezmény értelmében Olaszországba akarják visszavinni, mert ott regisztrálták először az Európai Unióban.

Nem akarok oda visszamenni, miután rögzítették az ujjlenyomatomat, kivágtak. Ott nem törődnek velünk, én itt Németországban akarom felépíteni a jövőmet

– nyilatkozta a togói migráns a német lapnak.

Ez az eset is jól mutatja, hogy a migránsoknak könnyű dolga van, amikor Németországba akarnak menni, a hatóságok viszont sok esetben tehetetlenek akkor, amikor az elutasított menedékkérelmű migránsokat ki akarják toloncolni. Arról nem is beszélve, hogy milyen költsége lehetett ennek az akciónak, aminek a végén talán sikerülni fog egy, azaz egy darab migránst visszatoloncolni Olaszországba, ahonnan feltehetőleg néhány hét múlva Yussuf O. ismét Németországba szökik majd…