KÜLFÖLD

Las­san már csak a mig­rán­sok szül­nek

Egyre ke­ve­sebb eu­ró­pai nő szül, mi­köz­ben a kon­ti­nensre ér­kező mig­rán­sok közül egyre több esik te­herbe. Ennek a fo­lya­mat­nak sú­lyos kö­vet­kez­mé­nyei le­het­nek.
  • Szerző: KF

Megdöbbentő statisztikákat tett közzé a dán kormány: 2016-ban minden ötödik csecsemő nem dán édesanyától, hanem a közelmúltban érkező vagy másodgenerációs migránstól született – a tendencia pedig folytatódik. Tavaly 61614 baba született Dániában, de 21,6 százalékuk édesanyja nem dán állampolgár.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A legtöbb nem dán anya Szíriából érkezett Dániába, de a török kismamák is egyre többen vannak. A növekedés jelentős, 2007-ben még csak az anyák 13,5 százaléka volt nem dán nő.

A szakértők szerint ez a tendencia jelentősen átformálhatja a dán társadalmat. A szociális kiadások jelentősen megnövekedhetnek – pedig a migránsválság kirobbanása óta Dánia így is jelentős összegeket fordít a migránsok ellátására. A sok muszlim gyerek az oktatást is kihívások elé állítja.

2016-ban legalább 6000 menedékkérelmet nyújtottak be a dán hivatalokhoz, becslések szerint legalább 12 ezer fős migránsközösség élhet jelenleg az országban.