KÜLFÖLD

Új­fajta bű­nök­kel küz­de­nek a své­dek a mig­rán­sok miatt

Meg­ál­lít­ha­tat­la­nul nő a gyű­lö­let-bűn­cse­lek­mé­nyek száma Svéd­or­szág­ban, és a rend­őr­ség még ne­he­zen küzd meg a ki­hí­vás­sal.
  • Szerző: KF

Az Európa Tanács legfőbb emberi jogi csoportja, a Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottság (ECRI) most adta ki ötödik jelentését Svédországról, és bár elismerik, hogy az integráció, valamint a szegregáció elleni harc terén egyre jelentősebb eredményeket érnek el, bizonyos területeken még mindig nem túl rózsás a helyzet.

Fotó: Europress / Johan NILSSON / TT News Agency - AFP
Fotó: Europress / Johan NILSSON / TT News Agency - AFP
Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A jelentés szerint az elmúlt öt év alatt a svéd kormány hatékony programokat indított, amelyeknek az volt a célja, hogy a migránsoknak munkát és lakhatást biztosítsanak, az integráció sok esetben jól működött. Ezzel párhuzamosan azonban megnőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma. A svédek elsősorban a migránsokkal, a muszlimokkal, a színes bőrűekkel és a romákkal szemben ellenségesek, de a migránsok körében is magas a fehérek kárára elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma.

A hatóságok pedig még nem tudják elég hatékonyan felszámolni az ilyen villongásokat, mivel még nincs meg a szükséges jogi háttér ehhez. A svéd törvények ugyanis nem tekintik bűncselekménynek a rasszizmus mentén szerveződő csoportosulások létrehozását vagy hirdetését, és az emberiség elleni bűncselekményekre vagy a népirtásra sincsen semmilyen büntető alternatívájuk. Ezt kifogásolta az ECRI is.

A bizottság szerint a svéd kormánynak a migránsok körében olyan oktatóprogramokat is kellene indítaniuk, amelyben a zsidók, a homo- vagy transzszexuális emberek elfogadására nevelik az Afrikából és Közel-Keletről érkezőket, ugyanis ők rendszeresen az újonnan érkezők áldozataivá válnak.