KÜLFÖLD

Ha­tal­mas mig­rán­sára­da­tot hoz a Bre­xit

The­resa Mayék va­ló­szí­nű­leg nem gon­dol­tak bele, mi­lyen kel­le­met­len kö­vet­kez­mé­nyei le­het­nek a Bre­xit­nek: a ki­lé­pést kö­ve­tően ugyanis több ezer mig­ráns je­len­het meg Do­ver­ben és a kör­nyé­kén.
  • Szerző: KF

Az uniós tagállamokat jelenleg köti a dublini egyezmény: eszerint hivatalosan a migránsokat abban a tagállamban kell elhelyezni, ahol először beléptek az EU területére. Ezt a megállapodást sokan kritizálják, hiszen így a közösség „határországaira” helyeződik a nyomás, míg a belső tagállamok fellélegezhetnek. Viszont ha a britek kilépnek, minden, az EU-ból kiutasított migráns újra próbálkozhat náluk a menedékkérelmével.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Philippe Lopez - AFP
Fotó: Europress / Philippe Lopez - AFP

De Maynek egy másik megállapodás miatt is fájhat a feje: az Egyesült Királyságnak eddig lehetősége volt a Le Touquet-egyezmény értelmében arra, hogy az országukba tartó migránsok kérelmeit még akkor vizsgálják, mikor azok Franciaország táboraiban állomásoznak. Így azokat, akiket amúgy kiutasítanának az Egyesült Királyságból, soha nem is engedtek át a határon. Az új francia elnök, Emmanuel Macron azonban közölte, hogy vissza fogja vonni ezt a franciák számára előnytelen megállapodást. Így pedig a "Dzsungel" és a többi spontán migránstábor könnyen átkerülhet Calais-ból Doverbe és a többi dél-angliai kikötővárosba.