KÜLFÖLD

A pápa fo­gadta be a ha­jó­ról szél­nek eresz­tett mig­rán­so­kat

Va­sár­nap haj­nal­ban úgy dön­tött az olasz kor­mány, hogy en­ge­dé­lyezi a Di­ci­otti nevű hajón vesz­teglő mig­rán­sok­nak, hogy a szá­raz­földre lép­je­nek. Egy Ró­má­hoz kö­zeli ka­to­li­kus kong­resszusi köz­pont­ban he­lye­zik el őket, ahol a pápa sze­rint ola­szul ta­nít­ják őket.
  • Szerző: WM

Ferenc pápa vasárnap este Dublinból tartott Róma felé, amikor újságíróknak megerősítette, hogy egy katolikus kongresszusi központot tesznek szabaddá azoknak a migránsoknak, akik a Diciotti nevű olasz hajón vesztegeltek több napig. A repülőgép fedélzetén tartott sajtótájékoztatón az egyházfő részleteket is elárult, ezek szerint Rocca di Papa lesz az a város, amely otthont ad a bevándorlóknak.

A tervek szerint itt tanítják majd a migránsokat olaszul, amely elősegíti a társadalomba való beilleszkedésüket. A pápa megköszönte Gualtiero Bassetti bíborosnak, hogy tárgyalásokat folytatott az ügyben az olasz belügyminisztériummal, amely végül a megállapodáshoz vezetett. A 137 bevándorló vasárnap hajnalban Cataniaban hagyhatták el a hajó fedélzetét. Az egyezség részéhez tartozik, hogy Írország és Albánia  20-20 migránst fogad, a többiek számára az olasz püspökség biztosít szállást Rocca di Papaban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bűnözők is voltak a migránsok között

Még a migránsok szabadon bocsátásakor őrizetbe vett az olasz rendőrség négy migránst, akiket embercsempészettel és szexuális visszaélések elkövetésével gyanúsítanak. Az elfogott bevándorlók közül hárman egyiptomiak, egy pedig bangladesi állampolgár - írja az oe24.at. 

A rendőrség közlése szerint a feltételezett elkövetők lehetnek azok, akik azt a halászhajót irányították, amelyről a migránsokat a Diciotti nevű olasz mentőhajó kimentette.