KÜLFÖLD

Mig­ráns­di­á­kok miatt sza­kad­hat be a német ok­ta­tási rend­szer

A né­met­or­szági di­á­kok egy­har­mada mig­rá­ciós hát­terű. Egy új ta­nul­mány köz­ben azt mu­tatja, hogy mig­ráns­di­á­kok és a német ta­nu­lók tu­dása kö­zött mély sza­ka­dék van.
  • Szerző: WM

A migránstanulók egy OECD-jelentés szerint sokkal rosszabbul teljesítenek, mint a német társaik. Különösen riasztó a helyzet az olvasás és a számolás területén. A kutatók azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy új szemszögből értékelték ki a legutóbbi PISA-felméréseket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kiderült, a középiskolás migránsdiákok csupán általános iskolai szinten tudnak számolni.

Az OECD nem csak Németországban, hanem összesen 35 államban végzett hasonló kiértékelést. Ahol 2015 óta sok migránst fogadtak be, sokkal nagyobb a szakadék az őshonos és a migránsgyerekek között. Ilyen például Ausztria, Belgium és Finnország is, utóbbinál a legvészesebb a helyzet - számol be a Welt.

A kutatás összegzésében azt írják, hogy a migránscsaládok nagy százaléka otthon a négy fal között anyanyelvükön beszélnek, nem pedig az új hazájuk nyelvén. Továbbá az is nehézséget okoz, hogy a túlterheltség miatt egyre nagyobb a munkaerőhiány a nyugati iskolákban. Sok esetben a migránsgyerekeket speciális oktatásban kell részesíteni, ami túlórákat jelent a tanárok számára.

A teszteken részt vett 15 éves diákoknál az is szembetűnő volt a kutatók szerit, hogy az őshonos diákok sokkal motiváltabbak, mint a migránscsaládból származók.