KÜLFÖLD

Újabb német vá­ros­nak lett elege! Be­je­len­tet­ték a mig­ráns­sto­pot

A jö­vő­ben meg­tilt­ják a mig­rán­sok­nak, hogy a Rajna-vidék-Pfalz tar­to­mány­ban ta­lál­ható Pir­mas­ens vá­ro­sába köl­töz­ze­nek. A mig­ráns­stopra azért ke­rül­het sor, mert a német város nehéz anyagi hely­zetbe ke­rült rész­ben azért is, mert rövid időn belül mig­ráns­tö­me­gek lep­ték el.
  • Szerző: WM

A tartományi integrációs minisztérium már elkezdett dolgozni azon a törvényen, ami megtiltaná a bevándorlók Pirmasensbe költözését. Az integrációs tárca ezzel szeretne segíteni a bajba jutott városnak, amelyet különösen érzékenyen érintett a migrációs válság.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rövid időn belül ugyanis annyi migráns költözött Pirmasensbe, hogy komoly gazdasági és integrációs problémákkal találta magát szembe a város vezetése. A rendelkezésre álló adatok szerint február elsejéig 1309 menekült élt a 40 ezer fős városban. A legtöbben Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából érkeztek a német településre.

A német Welt nevű lap arról ír, hogy elsősorban az alacsony bérleti árak miatt döntöttek úgy a migránsok, hogy Pirmasenst választják új otthonukként. Anne Spiegel, a tartományi integrációs minisztérium vezetője azt mondta, hogy Pirmasens egyébként is egy nehéz gazdasági helyzetben lévő város volt, a migrációs válság pedig jól láthatóan még rátett az eredetileg is nehéz helyzetre egy lapáttal.  

Egyre több város vezeti be a migránsstopot

Salzgitter volt az első, aki tavaly ősszel jelezte, hogy nem szeretne egy ideig újabb migránsokat befogadni. Ez a döntés láncreakciót indított el, és csatlakozott hozzá Delmenhorst és Wilhelmshaven is. Legutóbb pedig az év elején Cottbus jelezte, hogy beszünteti a migránsok városba költözését. A legdrasztikusabb helyzet egyébként Cottbusban áll fenn, ahol hetek óta folyamatosak az utcai megmozdulások.

A tüntetők Angela Merkel távozását követelik, mivel őt teszik felelősé a téves migrációs politikáért. A gondok akkor kezdődtek egyébként, amikor a városban elszaporodtak a véres összetűzések a német és migránsok között. Egy esetben, egy 15 és egy 16 éves szír keveredett konfliktusba másik fiatalokkal, minek során a szír fiatalok egy késsel megsebesítettek az arcán egy német fiatalt. A két szír migránst előzetes letartóztatásba helyezték. De nem ez volt az egyetlen eset, amely a helyieket végtelenül felháborította.

Eközben a címlapon

 A német városban jobboldali fiatalok nem régen gázsprayt osztogattak a járókelőknek, hogy meg tudják magukat védeni a migránsoktól.