KÜLFÖLD

Vihar előtti csend a Bal­ká­non, moz­go­lód­nak a mig­rán­sok

Úgy tűnik, a bal­káni mig­rá­ciós út­vo­nal le­zá­rá­sá­val je­len­tő­sen eny­hült a mig­rán­sok nyo­mása - de a siker csak lát­szó­la­gos.
  • Szerző: KF

Az osztrák védelmi miniszter, Hans Peter Doskozil szerint az elmúlt év eredménye 2015-höz hasonlítva tényleg sokkal szebb, jóval kevesebb migráns érkezett Európába, de azt is figyelembe kell venni, hogy 2015 volt a migránsválság legsúlyosabb éve, annál jobb eredményeket nem nehéz produkálni. A miniszter szerint pedig annál többet, hogy nagyjából lezárták a balkáni útvonalat, nem is tett Európa.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Louisa Gouliamaki - AFP
Fotó: Europress / Louisa Gouliamaki - AFP

Ha a 2015 előtti statisztikákat vesszük alapul, akkor a helyzet elég siralmas: Ausztriába például legalább háromszor annyi migráns érkezik, mint 2007-2013 között. Akkor évente átlagosan 14400 migráns érkezett az országba – 2016-ban 42 ezren mentek Ausztriába, és 36 ezren nyújtották be menedékkérelmüket. A tendencia pedig 2017-ben is folytatódott: az első öt hétben 3000 migráns érkezett, kétezren be is nyújtották kérelmüket. A migránsok 75 százaléka pedig a „lezárt” balkáni útvonalat tette meg…

A nemzetközi helyzet romlását pedig nem csak Ausztria érzi: már a szlovén kormány is jelezte, hogy a határokon növekszik a nyomás, a Balkán országai hatalmas migránstömegekkel küzdenek. Görögországban 60 ezer migránst regisztráltak a hatóságok, Törökországban pedig 2,5 millió migráns készül Európába.