KÜLFÖLD

Mig­ráns­gye­re­kek miatt til­tot­ták ki a Jé­zus­kát egy bécsi is­ko­lá­ból

Egy oszt­rák is­kola di­ák­ja­i­nak szü­lei egy na­pi­lap­tól kér­tek se­gít­sé­get, mert tűr­he­tet­len­nek tart­ják, hogy az is­kola ve­ze­tői az in­téz­ménybe járó mig­ráns­gye­re­kek miatt min­den olyan ren­dez­vényt meg­til­ta­nak, át­ne­vez­nek, ami a ke­resz­tény ha­gyo­má­nyok­hoz köt­hető.
  • Szerző: WM

Disznóhús, feszület, Mikulás. A szülők szerint az elmúlt hónapokban ezek a dolgok tiltólistára kerültek egy bécsi kerület iskolájában. Osztrák gyerekek szüleinek egy csoportja úgy írt az osztrák ÖSTERREICH napilapnak, hogy a nevüket nem vállalták. Mint mondták: nem szeretnék, hogy a gyerekeiket hátrány érje amiatt, hogy a szüleik előállnak az igazsággal. Egy édesapa a teljes kilátástalanságról ír levelében, amelyet így kezdett:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Az integráció itt teljesen félrecsúszott, kérem, segítsenek nekünk!

Az aggódó szülő ezután pontokba szedve arról számol be, hogy milyen hátrányok érik az osztrák gyerekeket nap mint nap, csak azért, mert az elmúlt hónapokban/években egyre több migránsdiák kezdett járni az iskolába. Már az első példa jól mutatja, hogy az édesapa valóban nem túloz. A Mikulást ugyanis már évek óta száműzték az iskolából, és ezzel egyidejűleg szinte minden olyan eseményt, tárgyat betiltottak, ami konkrétan a kereszténységre utalhatna.

A Jézuska sem jön már el a floridsdorfi iskola osztálytermeibe, a karácsonyi bulikat pedig már egy ideje téli bulinak nevezték át. Amikor a szülők a panaszaikkal az iskola vezetéséhez fordultak, a következő választ kapták:

Nem szeretnénk a nem keresztény vallású gyerekeket nyomás alá helyezni.

A levelet író apa arról is beszámolt, hogy a diákok a migránsgyermekek miatt már szinte egyáltalán nem kapnak disznóhúst ebédre. És ha mindez még nem lenne elég, akkor az anonim szülőktől azt is megtudhatjuk, hogy az osztálytermek falairól levették a feszületeket.

A keresztény hitű gyermekeket tehát lényeges hátrány és megkülönböztetés éri, míg a migrációs háttérrel rendelkező diákokkal sokkal engedékenyebb a tanári testület. Több tucat lány visel az iskolában például olyan öltözéket, amit a vallásuk megkövetel. A pedagógusok azonban erre csak legyintenek, mondván: nálunk vallásszabadság van. Az apa végül azt is leírja, hogy szomorúan tapasztalta a házi feladatok átnézésekor, hogy gyermekének kötelezően török nyelvleckét is kell vennie. Az igazgató ezt remek ötletnek tartja, ám mi szülők azt gondoljuk, hogy nem az osztrák gyerekeket kéne a török közösségekbe, hanem a török gyerekeket kéne az osztrák társadalomba integrálni.

A bécsi önkormányzat szabadságpárti képviselője, Jürgen Czernohorszky az eset kapcsán elmondta: a külföldi gyerekek beilleszkedése így biztosan nem fog sikerülni.

Eközben a címlapon