KÜLFÖLD

Egy elit alakulatban a Koránra tett esküt a bécsi katonára támadó migráns

Egyre több információ derül ki arról a migráns férfiról, aki vasárnap késő este Bécsben az iráni nagykövetség előtt posztoló katonára támadt rá egy késsel.
  • Szerző: WM

Mohamed E. már Ausztriában született, de szülei Egyiptomból vándoroltak Európába. A migrációs háttérrel rendelkező férfi vasárnap késő este támadt egy osztrák katonára, akivel 10-15 késszúrással próbált végezni. A katona először riasztósprével, majd szolgálati fegyverével védekezett. Az őr életét a golyóálló mellény mentette meg.

A hatóságok sokáig nem tudták, hogy mi lehetett a merénylő indítéka, de mint azt a Kronen Zeitung megtudta: az egyiptomi felmenőkkel rendelkező muszlim férfi radikális nézeteket vallott, a legnagyobb közösségi oldalon egy közismert, Németországban tevékenykedő gyűlöletprédikátort  követett.

Közben az osztrák  honvédelmi minisztérium megdöbbentő hírt közölt, miszerint a férfi korábban az Osztrák Gárda nevű elitalakulatnál szolgált.

A minisztérium megerősítette, hogy átlagosan 30 muszlim katona szolgál náluk rendszeresen. Saját ellátmányt kapnak és engedélyezik, hogy naponta ötször imádkozzanak, nem kell levágatniuk a szolgálat idejére a szakállukat és az iszlám ünnepekre eltávozást kapnak.

Titkosszolgálati információkra alapozva az osztrák sajtóban az is megjelent, hogy az elkövető többször volt büntetve erőszakos cselekmények miatt.

A legfrissebb számok szerint az Osztrák Gárda csaknem negyede muszlim vallásúakból áll, 2011 óta megduplázódott a számuk az alakulatban.

A katonák a Madonna Immaculata (Szűz Mária) nevű zászlóaljban szolgálnak úgy, hogy a Koránra esküdtek fel. A Kronen Zeitung korábbi cikkében egy keresztény gárdista anyja tette fel a szinte költői kérdést: a muszlimok külön csoportokat alkotnak, alig beszélnek a keresztény osztrákokkal. (…) Jó ez, hogy egy elit alakulatban ennyi muszlim van?”