KÜLFÖLD

Durva dol­go­kat állít Ib­ra­hi­movic egy­kori edzője

Gyil­kos­ság és erő­szak­hul­lám ár­nyé­kolta be az el­múlt hó­na­pok­ban több svéd nagy­vá­ros min­den­nap­jait is. Az el­kö­ve­tők nagy arány­ban mig­rá­ciós hát­te­rűek.
  • Szerző: WM

Drog- és bandaháborúk, lövöldözések, tömeges autófelgyújtások. Nem, ezek nem egy mexikói városból küldött híradások, hanem Európa egyik leggazdagabb és legfejlettebb államának, Svédországnak a mindennapjai az elmúlt hónapokban. A svéd nagyvárosok arculata megváltozott a migrációs válság 2015-ös kitörése óta. Az év kezdete óta csak Malmőben tíz embert öltek meg, de 2016 januárja óta több lövöldözésre került sor, amiben eddig 24-en vesztették életüket. A fővárosban sem nyugodtabb a helyzet, Stockholmban is egyre gyakoribbak a lövöldözések, a gyújtogatások és a kézigránátokkal elkövetett támadások. De megemlíthetnénk Göteborgot is, ahol augusztus közepén több mint 100 autót gyújtottak fel ismeretlenek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
2015 előtt az ilyen történeteket csak a tévében látták a svéd emberek.

Sikertelen integráció

Erik Jansaker, Malmö rendőrkapitány-helyettese azt állítja, hogy a legnagyobb baj nem a frissen jött bevándorlókkal van, hanem azzal a kb. 200 fiatallal (19-24 év közöttiek), akik korábban a Közel-Keletről Svédországba érkezett migránsok gyermekei, unokái - írja a német spiegelonline.de.

Nekik se képesítésük, se munkájuk, se jövőképük nincs. Nem sikerült őket ennyi idő elteltével sem a társadalmunkba integrálni

– panaszkodott Erik Jansaker. Aki megengedhette magának, az már elköltözött a problémás környékekről, a helyükre pedig újabb migrációs hátterű emberek érkeztek, akik vagy az olcsó bérleti díj miatt választották Malmö no go-zónáit, vagy azért, mert már ott élt több korábbi honfitársuk is. A problémás környékeken nagyon magas a munkanélküliség, a fiatalok 50-70 százaléka pedig úgy hagyja ott az iskolát, hogy semmilyen képesítést nem szerzett.

Ezek a problémák pedig összesítve oda vezettek, hogy párhuzamos társadalmak alakultak ki.

Nagy a baj Ibrahimovic egykori edzője szerint

Rosengard Malmö egyik legnagyobb kerülete, innen származik például a világhírű focista, Zlatan Ibrahimovic is. Az 58 éves Ivica Kurtovic egykoron Ibrahimovic egyik első edzője volt, a mai napig fiatal tehetségekkel foglalkozik, illetve csak foglalkozna. Kurtovic szerint ugyanis itt mindenki migrációs hátterű, és túl sok a fegyver és a kábítószer a környéken.

Eközben a címlapon
Sokszor egy-egy fiatalnak 500 svéd koronát ajánlanak bűnözők, hogy vigyenek el egy csomagot valahova, vagy rejtsenek el egy pisztolyt pár órára. Ennyi pénzt sosem kerestek még ezek a gyerekek, így ha kapnak még egy megbízást, akkor már le is lépnek, és soha többet nem látom őket az edzéseken

– meséli az edző.