KÜLFÖLD

Rob­ba­nás­kö­zeli hely­zet ala­kult ki a görög szi­ge­te­ken

20 ezer be­ván­dor­lót kény­te­le­nek el­szál­lá­solni a ha­tó­sá­gok a Kelet-Égei-ten­ge­ren fekvő görög szi­ge­tek be­fo­ga­dó­köz­pont­ja­i­ban! Mind­ezt úgy, hogy a hi­va­ta­los ada­tok sze­rint 6338 fé­rő­hely van ki­ala­kítva. 2016-ban még csak 5800-an éltek a me­ne­kült­köz­pon­tok­ban, azóta azon­ban egyre in­kább kezd el­fa­julni a hely­zet.
  • Szerző: WM

A legfrissebb sajtójelentések szerint a legkaotikusabb helyzet a Leszbosz-szigeten található Moria nevű táborban alakult ki, ahol a háromezer férőhelyre 8780 bevándorló jut. Christiana Kalogirou, Leszbosz sziget kormányzója azt nyilatkozta a tarthatatlan állapotokkal kapcsolatban, hogy 30 napot adnak a kormánynak, és ha ez idő alatt sem történik jelentős változás, akkor egyszerűen fogják, és bezárják a tábort.A helyszínen tevékenykedő emberi jogi szervezetek pedig arról számolnak be, hogy a szennyvíz a környező mezők felé áramlik, a bűz pedig szinte már elviselhetetlen. A migrációs ügyekért felelős görög miniszter közben „határesetnek” értékelte a kialakult helyzetet. Dimitris Vitsas elmondta:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Május elseje és augusztus vége között 3950 migránst szállítottak a görög hatóságok az ország belső részére, ám ugyanezen időtartam alatt 5450 új bevándorló érkezett Törökországból.

Robbanástól tart a polgármester

Leszbosz polgármestere korábban nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a menekültügyi miniszternek. Akkor azt írta, hogy a helyi lakosok türelme elfogyott, és fennáll annak a veszélye, hogy társadalmi robbanás következzen be. Az Európai Bizottság segítséget ígért, de sokak szerint ez nem úgy fog történni, ahogy azt az emberek szeretnék.

A külső határok védelmének erősítése helyett a bizottság egy olyan jogalkotási javaslatot tesz közzé, amely segítené a tagországokat abban, hogy sokkal gyorsabban tudják kezelni a menedékkérelmek elbírálását. A javaslat csak azt követően léphet majd életbe, hogy az Európai Parlament és a tagállamok jóvá hagyták azt.