KÜLFÖLD

Sz­lo­vén-hor­vát riadó: 50 ezer mig­ráns a bal­káni út­vo­na­lon

Meg­kon­gat­ták a vész­ha­ran­go­kat a bal­káni mig­ráns-út­vo­na­lon fekvő or­szá­gok kor­má­nyai. A szlo­vén bel­ügyi ál­lam­tit­kár sze­rint leg­alább fél­száz­ezer be­ván­dorló akarja újra meg­ro­ha­mozni or­szá­gu­kat, hogy aztán végül Nyu­gat-Eu­ró­pába jut­has­sa­nak. Ma­gyar­or­szág csak a déli ha­tá­ron álló ke­rí­tés miatt ússza meg az újabb mig­rá­ciós hul­lá­mot.
  • Szerző: WM

Megdöbbentette a német közvéleményt, hogy a legnagyobb médiumok nem számoltak be Bostjan Sefic áprilisi figyelmeztetéseiről: a belügyekért felelős szlovén államtitkár ugyanis azt mondta, legalább 50 ezer migráns vár arra, hogy a balkáni útvonalon keresztül az Európai Unióba juthasson. A németek felháborodása érthető, mivel az illegális bevándorlók legfőbb úti célja Németország.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter szerint a jó idő korai beköszönte miatt akarnak hirtelen több tízezren útnak indulni Nyugat-Európa felé. Znidar hozzátette:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Bár a rendőröket készenlétbe helyezték, országuk nem bírna ki egy újabb ekkora rohamot, a szlovén állam ugyanis minden tekintetben túlterhelt.

A szlovén rendőrség hivatalos statisztikájából kiderül, hogy az idei év első negyedében jócskán megnőtt az országba érkező menedékkérők száma. A hatóságok arra számítanak, hogy akár csak az elmúlt években, ezután is a horvát határnál próbálnak majd meg a legtöbben betörni az országba - írja a wochenblich.at.

A 2015-ös migrációs válság (Forrás: MTI)
A 2015-ös migrációs válság (Forrás: MTI)

A rendőrség egyébként arra kéri a helyi lakosokat, hogy ne engedjék a migránsokat a házaik közelébe, sőt ők maguk se közeledjenek hozzájuk, inkább riasszák a járőröket.

A szlovénokat megelőzően, februárban már a horvát média is beszámolt arról, hogy a tavalyi visszaesés után, idén újabb komoly migrációs hullámra kell számítani. A horvát lapok azt szintén megjegyzik, hogy több szakértő is egybehangzóan állítja:

Legkésőbb 2018 nyarán egy, a 2015-öshöz hasonló migrációs válsággal kell szembenéznie az Európai Uniónak.

A kerítés véd minket   

Eközben a címlapon

Mint az közismert, 2015-ben még Magyarországon keresztül vezetett a balkáni útvonal, mert így rövidebb úton lehetett eljutni Ausztriába és Németországba. Az Orbán-kormány azonban Európában elsőként reagált a migránsválságra, a déli határszakaszra olyan kerítést épített, amely megvédte az országot az újabb migrációs hullámtól. Az illegális bevándorlók és az embercsempészek a határszakasz lezárása után fordultak inkább Horvátország és Szlovénia felé.

Kocsis Máté, a Fidesz frissen megválasztott frakcióvezetője a minap elmondta, hogy pártjában a következő négy év legfőbb célkitűzései közé a keresztény kultúra megőrzése és a külső határok védelme fog tartozni.