BOZÓT

Miért tün­tette ki Soros Györ­gyöt az ukrán elnök?

Csak ke­ve­sen tud­ják, hogy Soros György a leg­ma­ga­sabb ál­lami ki­tün­te­té­sét az ukrán ál­lam­el­nök­től kapta. Van-e össze­füg­gés a Ma­gyar­or­szág el­leni tá­ma­dá­sok és a ki­tün­te­tés kö­zött?
  • Szerző: Ripost

Soros Györgyöt a külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetéssel, a Szabadság Érdemrenddel tüntette ki Petro Porosenko ukrán elnök még 2015 novemberében, vagyis nem sokkal a maidani forradalom után. Sokan teszik fel most a kérdést, hogy van-e összefüggés az ukrajnai magyarok elleni támadások és Soros ukrán ajnározása között?

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A hivatalos indoklás szerint az üzletember az érdemrendet az ukrán állam nemzetközi tekintélyének erősítéséért tett személyes szolgálataiért, a szociális és gazdasági reform megvalósításához való jelentős hozzájárulásáért és sokévi eredményes munkásságáért" kapta.

Porosenko szerint Soros jelentős mértékben hozzájárult Ukrajna demokratikus fejlődéséhez az általa létrehozott Reneszánsz Alapítvány révén.

Az ukrán elnök hivatalba lépése után a lehető leghamarabb igyekezett  kitüntetni a nem éppen jó hírű spekulánst, így az Origo szerint könnyen meglehet, hogy hazánk és a 150 ezres magyar kisebbség Kárpátalján a fentiek miatt is került az ukrán kormány célkeresztjébe.

Soros amúgy feltűnő módon "kivételt tett" Ukrajnával, hiszen nem szokott elfogadni állami kitüntetést egyetlen országtól sem. Ukrajna tehát számára is kivételesen fontos volt.