OTTHONKA

Miért köl­te­nél va­gyo­no­kat? Ta­ka­ríts autót fil­lé­rek­ből

Ne vidd sza­lonba, ta­ka­rítsd magad a ko­csi­dat! Ren­ge­te­get spó­rol­hatsz vele. Ne dobd ki a pénzt az ab­la­kon, hasz­nálj ha­tá­sos, házi sze­re­ket. A munka fel­fris­sít, az ered­mény büsz­ke­ség­gel tölt el. Öröm lesz be­szállni a tiszta, il­la­tos au­tódba.

Az autó igazán jól csak tisztán mutat. Ha spórolni szeretnél, de mindeközben tisztán tartani a kocsidat, otthon takarítsd, házi szerekkel.

Fölülről lefelé

Takarításkor akárcsak a lakásnál, mindig felülről lefelé haladj.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Első lépésként lazítsd fel a lerakódott koszt. Akár slaggal, locsoló kannával, akár egy nagy vödör meleg vízzel, öntsd nyakon a kocsit.

Samponozás

Ehhez a művelethez kémiai szerek helyett használj természetes növényi anyagokból készült folyékony szappan és szódabikarbóna keverékét. Hígítsd meleg vízzel. Keríts elő egy szivacsot és egy nyeles kefét is. Mártsd a szivacsot a samponos vízbe, és mosd le vele az egész karosszériát. A szűkebb, nehezebben hozzáférhető helyeken a kefével dolgozz. A legjobb, ha nem sietsz. Akárcsak a fogmosásnál, itt se erőbedobással végezd a munkát, hanem türelmes, ismételgető mozdulatokkal. A festésnek nem kell sérülnie. Épp azért is mosod kézzel, hogy a gépi mosásnál alkalmazott durva keféket kiiktasd.

Ablaktörlő lapát

Ezt is feltétlenül takarítsd le. Ha úgy hagyod, bekoszolja majd a tiszta szélvédőt. Az ecet a legjobb választás.Takarítsd meg fele-fele arányban ecetes vízzel, majd öblítsd le, töröld szárazra.

Felnik

Önts kólát a fékporral szennyezett felnire. Egy kefe és egy kis könyökmunka bevetésével lesúrolhatod a rátapadt mocskot. Öblítsd le tiszta vízzel. A szódabikarbónais csodát tesz: készíts szódabikarbónából és vízből kenhető masszát. Applikáld a kerékre. Egy kefével jól dörzsöld bele, majd öblítsd le.

Eközben a címlapon

A krómozott felületeket ecetes vízzel tedd csillogóvá.

Kárpit

Porszívózd ki az összes kárpitot. Spricceld le az ecetes vízzel, majd töröld át. Ha makacs szennyeződés csúfítja el a kárpitot, dörzsölj bele szódabikarbónát. Hagyd hatni a szert 15-20 percig. Utána porszívózd ki.

Belső műanyag részek

Tölts fele részben ecetet és vizet egy szórófejjel ellátott palackba. Spricceld le az autóbelső műanyag részeit, tisztítsd le, majd töröld szárazra. Ezután már csak az olívaolajas áttörlés van hátra.

A legpiszkosabb részek

A leggyakrabban fogdosott, legpiszkosabb részei a kocsinak:

  • kormánykerék
  • sebváltó
  • kapaszkodók
  • ajtókilincs
  • karfák
  • biztonsági övek

Rengeteg baktérium, por, atka, pollen, mikróba kerül rájuk. Ecetes vízzel tisztítsd meg alaposan.

Szellőző

Ez se maradjon ki. A levegőt szennyezi, ha piszkos marad. Allergiát, légzőszervi bajokat okozhat. A szellőző nyílást hosszú szőrű kefével vagy egy ecsettel tudod jól kitakarítani, a szűrőbetétet mosd le tiszta vízzel.

Szőnyeg

Rázd ki belőle a nagyja port. Ecetes vízbe nyomott szivaccsal töröld át. Fertőtleníti, kiveszi a foltokat, felfrissíti, szagtalanítja. Tiszta vízzel öblítsd át.

Bőrülések

Frissítsd fel a kiszáradt, megkopott bőr üléseket. Töröld át olívaolajjal vagy lenmagolajjal.

Állatszőrök, morzsa az ülésen

Fogj egy egyszerű ragasztószalagot. Tépj le róla egy 20 cm-es csíkot. A ragasztós végét nyomd az üléshez. Felszedi az összes, eltávolíthatatlannak tűnő szennyeződést, mint a szőrszálak, hajszálak, morzsák. Utána egy alapos porszívózás a mélyebb rétegekbe ivódott portól is megszabadít.

Kellemetlen szagok

Egy vászon zacsiba szórj egy csészényi őrölt kávéport. Jól zárd le, és rejtsd el az ülés alatt vagy valahol máshol. A lényeg, hogy az utastérben helyezd el. Az egyszerű anyag magába szívja a kellemetlen szagokat. A segítségével még a dohányfüst beivódott bűzétől is megszabadulhatsz. Ugyanígy hat a szódabikarbóna. A hamutartóba is szórj belőle egy kicsit. Magába szívja, közömbösíti a szagokat.

Illatosító

Készíts saját illatosítót. Egy kis üvegcse kell hozzá, szódabikarbóna és a kedvenc illóolajad.Tölts szódabikarbónát az üvegbe, cseppents rá illóolajat. Zárd le, majd a kupakot lyukaszd ki. Így majd folyamatosan árad a finom illat. Mindenkinek feltűnik, milyen tiszta és vonzóan illatos a kocsid.

Szélvédő, ablakok

Ezt hagyd utoljára. A nagyja port már eltávolítottad a munka legelején. Most 1-1 arányú ecet és víz keverékével fújd be a szélvédőt és az ablakokat. A hosszú ideje lerakódott koszt is feloldja. Hagyd hatni a szert, majd töröld le puha ronggyal. Tiszta vízzel öblítsd le, töröld szárazra egy puha textillel vagy szarvasbőrrel. Tökéletesen csíkmentes lesz. A szélvédőt és az ablakokat kívülről és belülről is tisztítsd meg.