INSIDER

Micsoda bejelentés: Óriási változások jönnek az egészségügyben

Országosan egységes háziorvosi előjegyzés, országosan egységes leletezés a kardiológiában, felére csökken a várakozási idő az onkológiában az országos onkológiai informatikai rendszer kiépítésével, egy országos távdiagnosztikai és távgyógyító központ létrehozása: Kásler Miklós miniszter hatalmas, induló fejlesztéseket jelentett be az egészségügyben.
  • Szerző: Ripost

A cél, hogy ha az ember háziorvoshoz, szakrendelőbe, kórházba vagy gyógyszertárba megy, mindenhol lássák az adatait. A kormány fontosnak tartja, hogy az egészségügyben fellelhető betegadatokat „egy csatornába” terelje, ezért a már működő adatbázis tovább bővül – jelentette be az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós.

Mindenhol elérhetők lesznek a betegadatok

Az összes gyógyszertár, valamint a kórházak és a házi orvosok többsége már csatlakozott az egységes egészségügyi informatikai rendszerhez, ennek köszönhető az elektronikus recept terjedése. A cél, hogy minden egészségügyi adat eljusson az ellátás összes szintjére. A miniszter fontosnak nevezte, hogy az alapellátásban dolgozókat a betegadatok szintjén összekapcsolják a szakellátással és a kórházi ellátással. A fejlesztésekről elmondta: öt évre visszamenőleg felöltik a betegadatokat az egységes rendszerbe, és megtörténik a jelenleg is működő adatbázisok – az országos vérkészlet, a védőoltás-nyilvántartások, a várandós és gyermekegészségügyi kiskönyv-nyilvántartás, a személyre szabott sugárterhelés nyilvántartás, valamint a központi implantátum regiszter – beillesztése az egészségügyi felhőbe.

Onkológia: felére csökkenhet a várakozás

19 megyei és négy regionális centrumban bevezetik az országos onkológiai informatikai rendszert, amely tartalmazza az összes beteg adatait és az onkoterápiás protokollt is. Ezzel a jelenlegi 60 napos kivizsgálási idő a felére csökkenthető – emelte ki a tárcavezető.

Kardiológia: országos leletadatbázis

Megvalósul a nemzeti kardiovaszkuláris képalkotó hálózat, amelynek révén az ország 21 kardiológiai centrumában egységes lesz a leletezés – mondta a miniszter.

Távgyógyító központ jön létre

Épül egy központi távkonzultációs és egy korszerű távgyógyászati rendszer, amely támogatja a telemedicinát. 250 háziorvos és 50 szakorvos bevonásával zajlik majd a távmonitoring és távkonzílium próbaüzeme, ami nagyjából 15 ezer beteget érint a diabétesz, a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, a bőrgyógyászat és az endokrinológia betegségekre fókuszálva.

Országos háziorvosi foglalási rendszer jön létre

Négy intézményben – a debreceni Kenézy Gyula kórházban, a budapesti Szent Margit és Szent Imre kórházba, valamint a szombathelyi Markusovszky kórházban – megújulnak a időpont foglalási, betegregisztrációs, betegbehívó és -irányító rendszerek. Ezen kívül – ismertette Kásler Miklós – létrehozzák az országos központi háziorvosi előjegyzési rendszert, továbbá egy olyan, a tüdőrák korai diagnosztizálására alkalmas informatikai rendszert, amely képes lesz az alacsony dózisú CT-felvételek automatikus kiértékelésére és leletezésére is.

„Okoskórházak” jönnek létre

Ne csak „okos telefonok, okos otthonok, hanem okos kórházak” is legyenek! – mondta Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója, hozzátéve: a cél, hogy a különböző informatikai rendszerek egységesek, strukturáltak és feldolgozhatóak legyenek. A projekt 2020. március 31-ig tart.