ÉLETMÓDI

Mi köze a kikötözős szex bonyolult lélektanának a házi macskához?

A tudósok is megdöbbentek, amikor megértették az egyik legújabb kutatás eredményét. Elképesztő következtetés!
címkék:

Létezik egy kevéssé ismert egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii, amely az úgynevezett toxoplazmózis nevű betegséget okozza. Ez az élősködő szinte kivétel nélkül minden házi macskában jelen van. De nem kell megijedni, ez az egysejtű kivételesen nem betegít, nem okoz kárt házi kedvencünkben.

A Toxoplasma gondii ugyanakkor embereket is megfertőzhet, mégpedig leggyakrabban úgy, hogy épp macskáról kerül át.

A Föld népességének körülbelül harmada fertőzött ezzel az élősködővel, kiderült, hogy az érintettek többsége macskát tart otthon.

Egy friss kutatás  során arra voltak kíváncsiak a tudósok, hogy vajon humán vonalon is teljesen teljesen tünetmentes-e a parazitával való együttélés. A vizsgálatba 35 ezer embert vontak be - az alanyok fele "tiszta" volt, másik fele Toxoplasma gondii-val  fertőzött. A vizsgálat végére bizarr megállapításra jutottak a kutatók!

Kiderült ugyanis, hogy a fertőzöttek gyakrabban jöttek izgalomba félelmeik, veszélyérzet és szexuális alárendeltség hatására.

Sőt, a kutatás azt is bizonyította, hogy a toxoplazmózisban szenvedők jobban vonzódnak a kikötözéshez, erőszakhoz, férfiak esetében pedig a mazochizmushoz.

A parazita egyébként azért képes ilyen abszurd mellékhatást kiváltani, mert az emberi agynak ugyanaz a területe felel a félelemért és a szexuális ingerek feldolgozásáért.

Pánikra önmagában nem ad okot a tény, hogy bennünk is élősködhet a Toxoplasma gondii. A parazita fizikai vagy egészségügyi értelemben nem tud kárt okozni az emberben - a fentebb említett esetleges személyiség- és szexuális hajlam elváltozásokon kívül.

címkék: