INSIDER

Mi, ma­gya­rok ha­ma­rabb tart­juk az alvás vi­lág­nap­ját - ez az oka

A vi­lág­na­pot 2008 óta ren­de­zik meg a ta­va­szi nap­éj­egyen­lő­ség előtti pén­te­ken. Ma­gyar­or­szá­gon azon­ban a már­cius 15-i ün­nep­ség miatt ma ün­ne­pel­jük az al­vást.

A világ 50 országában  tartják meg az alvás világnapját, melynek célja az alvás fontosságának a  és az alváshiány veszélyeinek kihangsúlyozása.

Az Egészségügyi Világszervezet  is elismeri az alvás fontosságát, ezért jelöltek ki világnapot ennek a mindennapi tevékenységünknek, méghozzá a napéjegyenlőség előtti péntekre.  Csakhogy a magyarok ebben is rendhagyók: amikor március 15-i nemzeti ünnepünk erre a péntekre esik, akkor néhány nappal korábban tartják az ehhez kapcsolódó rendezvényeket.

EZT OLVASTAD MÁR?

Ma ebből az alkalomból "Aludj jól, élj sokáig" címmel konferenciát rendeztek a Magyar TUdományos Akadémián a témában érdekelt szakemberek, orvosok és gyógyítók részvételével.

„Az alvás egy nagyon összetett, sokoldalú folyamat, amelyet igazán a komplexitásában lehet megérteni. Évek óta dolgozunk a World Sleep Society-vel közösen azon, hogy bevezessük ezt a holisztikus szemléletmódot Magyarországon is” –írja G. Németh György, a Budapesti Alvásközpont vezetője és az Alvás Napját is szervező Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Kutatások szerint az alváshiányban szenvedőket a többi ember kevésbé optimistának látja, sőt, az alváshiány csökkenheti az érzelmek felfedezésének és kifejezésének képességét, illetve az együttérzést.

Úgyhogy aludjunk jól és eleget, jó éjszakát!

Eközben a címlapon