KÜLFÖLD

Ve­szé­lyes az élet Bécs­ben! Külön ko­csik­ban utaz­hat­nak a nők a met­ró­ban

A bu­da­pes­ti­hez ha­son­lóan Bécs met­ró­há­ló­za­tán is tilos a do­hány­zás, evés vagy az al­ko­hol­fo­gyasz­tás. A jö­vő­ben azon­ban könnyen el­kép­zel­hető, hogy a férfiak jo­gait is kor­lá­toz­zák.
címkék:
  • Szerző: WM

Ulrike Nittmann nem túl rég óta tagja a bécsi városi tanácsnak, egy friss javaslata azonban máris kiverte a biztosítékot több képviselőtársánál. A szabadságpárti politikus szerint ugyanis ideje lenne tenni azért, hogy a nők félelem nélkül használhassák a tömegközlekedési eszközöket. Nittmann ezzel arra célzott, hogy többször is az osztrák lapok címoldalára kerültek olyan hírek, miszerint nőket molesztáltak a bécsi metrókon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A jobboldali politikus ezért azt követeli, hogy a metrószerelvények első kocsiját csak és kizárólag nők használhassák, onnan tiltsák ki a férfiakat.

Nittmann szerint ez nem ördögtől való ötlet, a bevásárlóközpontok mélygarázsaiban is vannak nők számára fenntartott parkolóhelyek, és a fitnesztermekben is vannak olyan zónák, ahova csak nőknek szabad a bejárás. Azt egyelőre nem tudni, hogy miként járnának el azokon a szerelvényeken, ahol szabad átjárás van a jármű eleje és vége között.

A bécsi szocialisták teljesen kiakadtak a javaslaton. Szerintük a szabadságpártiak megint azt csinálják, amihez értenek: félelmet generálnak. A baloldali párt szerint statisztikák is azt mutatják, hogy a bécsi tömegközlekedés az egyik legbiztonságosabb része az osztrák fővárosnak.

Ezzel a kijelentésükkel azonban úgy tűnik, hogy a szocialisták komoly pofonba szaladtak bele.

A hét közepén közölte a rendőrség, hogy egy egész napos razziát tartottak a bécsi tömegközlekedés eszközein, illetve a közlekedési társasághoz tartózó területeken, és kevesebb mint 24 óra alatt 42 embert vettek őrizetbe. A hatóságok azt is hozzátették, hogy az elfogottak rovásán a drogkereskedelemtől a vandalizmusig több fajta bűncselekmény elkövetése is szerepelt.

A 42 előállított gyanúsítottból mindössze kilencen voltak osztrákok, a többiek afrikai, közel-keleti és kelet-európai bevándorlók voltak.

Eközben a címlapon
címkék: