TÜZELŐÁLLÁS

Apa a kis­pa­don, áldás vagy átok?

Zi­ne­dine Zi­dane nem­ré­gi­ben a saját fiát küldte pá­lyára a Real Mad­rid­ban. Mé­szöly Géza pon­to­san tudja, min ment ke­resz­tül az ifjú já­té­kos. Anno ő is a saját bőrén ta­pasz­talta meg, mi­lyen az, ami­kor egy le­genda, ese­tük­ben az édes­apád a ve­ze­tő­edződ.
  • Szerző: mv

Zinedine Zidane márciusban tért vissza a Real Madrid kispadjára, és a második bajnoki meccsén jókora felzúdulást okozott: a saját fiát, Lucát jelölte a kezdőcsapatba. Azzal a vádolták a sztártrénert, hogy kivételezik a fiával.

Luca (balra) és Zinedine Zidane a Real Madridnál dolgoznak együtt
Luca (balra) és Zinedine Zidane a Real Madridnál dolgoznak együtt
Fotó: AFP
EZT OLVASTAD MÁR?

Mészöly Géza nézte a meccset, és a -nak elmondta, azonnal a saját karrierje jutott az eszébe:

"Szegény srác mindjárt a 3. percben gólt kapott, utána nagyon szurkoltam nekik, hogy ennek ellenére nyerjék meg a meccset. Ebben a helyzetben az edzőnek és a gyermekének is a maximumot kell nyújtania ahhoz, hogy ne érje szó a ház elejét."

Az edzőlegenda, Mészöly Kálmán annak idején a Vasasnál, a magyar válogatottnál, sőt, még Cipruson is együtt dolgozott a fiával, Gézával. Ők is megkapták a szokásos kritikákat:

"Annak idején a Vasas kezdőcsapatába Illovszky Rudi bácsi, a válogatottéba pedig Mezey György tett be először. Mindkettőjüket azzal vádolták, hogy csak azért döntöttek mellettem, mert jóban vannak apuval. Aztán évekkel később apuval is dolgoztam a Vasasnál és a válogatottnál, kaptunk hideget-meleget, most Zidane is beleállt ebbe. Szerintem ő is olyan szakember, mint az édesapám: támogatja a fiát, de a csapat az első. Limasszolban például apu kerek-perec elmondta nekem:

ha húzóember vagyok, játszom, ha nem, akkor csak azért nem tesz be, mert a fia vagyok.

Mészöly Géza elárulta, a becenevét is ennek a helyzetnek köszönhette, és inkább motiválta a sok kritika.

Eközben a címlapon
Mészöly Géza, számos csapatnál dolgozott együtt édesapjával, Mészöly Kálmánnal
Mészöly Géza, számos csapatnál dolgozott együtt édesapjával, Mészöly Kálmánnal
Fotó: MTI

"Apám volt a szőke szikla, engem pedig elneveztek szőke kavicsnak. Amúgy motivált a sok kritika, bizonyítani akartam, megmutatni, hogy nem apu miatt játszom, és úgy érzem, sikerült is."

Mészöly Géza 18 alkalommal szerepelt a válogatottban, és az NB I-es karrierje után külföldön, Franciaországban, Cipruson és Izraelben is játszott. Aligha csak azért, mert egy világválogatott edzőlegenda, Mészöly Kálmán az édesapja...

Albert Flórit is kritizálták

Albert Flórián az egyetlen olyan magyar labdarúgó, aki megkapta a legjobb futballistának járó Aranylabdát. Fia később, hozzá hasonlóan, a Ferencvárosban játszott, és őt is rendre azzal vádolták, hogy kizárólag az édesapja miatt játszik.

"Náluk ez sokkal nehezebb ment, ő hozzám képest jóval később került be az NB I-be – fogalmazott Mészöly. - De aztán ő is igazolta a tehetségét, elég ha csak a Ferencváros 1995-ös Bajnokok Ligája szereplésére gondolunk, ahol kulcsemberként játszott."