BOZÓT

Mer­kel vég­nap­jai, a vissza­szám­lá­lás meg­kez­dő­dött

Lé­nye­gé­ben szem­be­for­dult Ang­ela Mer­kel­lel a hát­te­rét biz­to­sító CDU-CSU frak­ció. Leg­fon­to­sabb szö­vet­sé­ge­sét vál­tot­ták le a Bun­des­tag­ban. A vissza­szám­lá­lás meg­kez­dő­dött.
  • Szerző: Ripost

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, Angela Merkel kancellár legfőbb támasza.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak  13 év után távoznia kell a tisztségből.
Kauder a frakcióvezető már megbukott. Magával rántja Merkelt is?
Kauder a frakcióvezető már megbukott. Magával rántja Merkelt is?

A kihívó egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt, aki 125 képviselő támogatását nyerte el, míg Volker Kauderre 112 képviselő szavazott. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a minden elődjénél hosszabb ideje hivatalban lévő frakcióvezetőt.

Arra viszont valamennyi elemző felhívta a figyelmet, hogy a szavazatok megoszlása Angela Merkel kancellár, a CDU-elnöke tevékenységének megítélését jelzi, vagyis

Volker Kauder  győzelme azt jelenti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása egyértelműen a Merkel-korszak végének kezdetét jelenti.

Még a baloldalinak tartott  Süddeutsche Zeitung is úgy fogalmazott, hogy ezt az eredményt mindenki Merkel irányvonalának egyértelmű és jelentős gyengüléseként értelmezi.