KÜLFÖLD

Ez lett volna a vá­lasz­tá­sok vég­ered­mé­nye, ha Mer­kel nem indul

A CDU ve­ze­tő­sége - Mer­kel háta mö­gött - ál­lí­tó­lag ké­szít­te­tett egy köz­vé­le­mény-ku­ta­tást, ami­ből azt sze­ret­ték volna meg­tudni, hogy mi­lyen ered­mény értek volna el a kan­cel­lár nél­kül.
  • Szerző: WM

A választások rendben lezajlottak szeptember végén, és mindenki levonta a konklúziót, hogy a CDU 8,5 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint négy évvel ezelőtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A német Bild napilap birtokába jutott információk szerint a CDU választmánya éppen ezért kíváncsi volt arra, hogy ha nem Angela Merkel indul a CDU színeiben a kancellári posztért, akkor milyen eredményt értek volna el. A reprezentatív közvélemény-kutatással megbíztak egy céget, mindezt viszont úgy, hogy Merkelnek egy szót sem szóltak róla.

A felmérés eredménye sokakat meglepett.

Ezek szerint támogatóik 13 százaléka biztosan máshova szavazott volna, ha nem Angela Merkel áll a párt élén - írja a Bild.

De az is kiderült, hogy egy másik kancellárjelölttel kb. 20 százalékot nyerhettek volna. Ennyien szavaztak át a szabad demokrata és a bevándorlóellenes Alternatíva Németországért pártokra, csak azért, mert úgy gondolták, Merkel neve mellé sosem tesznek többé x-et.

A számok tehát azt mutatják, hogy Merkel nélkül több szavazatot kaphatott volna a CDU, persze azt nem lehet tudni, hogy a „Mutti” helyett kit indítottak volna, és ő mennyire nyerte volna el a szavazók szimpátiáját.

A párton belül egyre hangosabbak azok az erők, akik vagy azt követelik, hogy Angela Merkel radikálisan változtasson a menekültpolitikáján, vagy - a párt további népszerűség- vesztésének megelőzése érdekében - a kancellár utódját mihamarabb meg kell találni. 

Eközben a címlapon