KÜLFÖLD

Me­mó­ria­za­var­ban szen­ved­het Ang­ela Mer­kel, ezt mondja ma a ha­tár­zár­ról

Ang­ela Mer­kel az el­múlt he­tek­ben több­ször is ki­állt a déli ha­tár­sza­ka­szon épí­tett ma­gyar ke­rí­tés mel­lett. A kan­cel­lár úgy em­lék­szik, hogy ő sosem bí­rálta a ha­tár­zá­rat és emi­att Orbán Vik­tort. Kér­dé­ses, hogy me­mó­ria­za­var­ban szen­ved, vagy csak a po­li­ti­kája el­leni elé­ge­det­len­sé­get pró­bálja csil­la­pí­tani.
  • Szerző: WM

Angela Merkel és pártja népszerűsége vészesen csökken. Nagyon úgy tűnik, hogy emiatt is dönthetett úgy a kancellár, hogy változtat migrációs politikáján. Először idén júniusban, vagyis három évvel (!) a migrációs válság kirobbanása után dicsérte meg Orbán Viktort és a magyar kormányt, amiért a déli határszakaszon emelt kerítéssel Németországot is védjük. Az ARD német országos köztelevíziónak adott interjújában így fogalmazott:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Magyarország bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát uniós külső határa védelmével.
Orbán Viktor és Angela Merkel közös sajtótájékoztatója
Orbán Viktor és Angela Merkel közös sajtótájékoztatója
Fotó: AFP

Legutóbb pedig  az Augsburger Allgemeine című német lap fórumán állította azt, hogy helyesli a magyar kormány korábbi intézkedéseit, és emlékei szerint ő emiatt sosem bírálta Orbán Viktort.

A magyar miniszterelnök folyamatosan rámutat arra, hogy milyen jól védi a határt, amit egyébként helyesnek tartok, és soha nem is szólaltam fel a határ védelme ellen

– fogalmazott múlt csütörtökön a német kancellár. A kérdés azonban az, hogy a memóriája megromlott az évek során, vagy csak politikai érdekből próbálja úgy beállítani magát, mintha ő mindig is az ellenőrizetlen tömeges migráció ellen harcolt volna.

Közös szelfi és folyamatos bírálatok 2015-ben

Angela Merkel 2015 szeptember 10-én ellátogatott a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomására, ahol több migránssal is közös szelfit készített. Az akkor megjelent újságcikkek tanúsága szerint Merkelt tartották a menekültek megmentőjének, és sok bevándorló a német kancellárt éltető pólóban érkezett már meg Németországba.

A leghíresebb Merkel-szelfi! A kancellár már módosítana a múlton. (Fotó: AFP)
A leghíresebb Merkel-szelfi! A kancellár már módosítana a múlton. (Fotó: AFP)

Erre minden okuk meg is volt, hiszen a német kancellár viselkedését egyfajta meghívónak tartották a migránsok, ezt az érzést pedig az is erősíthette, hogy Angela Merkel többször is felszólalt a déli határon emelt kerítés ellen. A szelfiáradat után egy hónappal az Európai Néppárt egyik zárt ülésén elítélte Orbán Viktor menekültellenes politikáját.

Eközben a címlapon
Eleget éltem falak mögött!

– mondta akkor a kancellár, majd hozzátette: A kelet-európaiak – és magamat is annak veszem – a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy az elkerítés nem működik. Elszomorít, hogy pont azok a szerencsések, akik megélhették a hidegháború végét, hiszik azt, hogy ki lehet maradni a globális történések alakulásából – jegyezte meg 2015 októberében Merkel, azokra az országokra utalva, melyek nem hajlandók befogadni menekülteket.

Később már a teljes Európai Parlament előtt bírálta bizonyos kormányok azon retorikáját, miszerint meg kell védeni a keresztény Európát a muzulmánoktól, és így kizárólag keresztény menekülteket hajlandók befogadni. A kancellár szerint a magyar határra felhúzott kerítés nem csak morálisan megengedhetetlen, de még csak nem is célravezető:

A menekülteket nem fogja megállítani, ha kerítéseket építünk. Erről mélyen meg vagyok győződve.
Kerítés és határvédelem Magyarország déli határszakaszán.
Kerítés és határvédelem Magyarország déli határszakaszán.

Merkel szerint a kerítéssel legfeljebb néhány évvel lehet eltolni az elkerülhetetlent. A berlini fal is leomlott egyszer, és akkor mindenki nagyon boldog volt. Angela Merkel egy héttel később, október 16-án a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjút, amiben úgy fogalmazott:

A bezárkózásra irányuló, a magyar kerítéshez hasonló kísérletek semmire nem vezetnek, a bevándorlók egyszerűen más utakat keresnek, de kevesebben nem lesznek.

Ezért Merkel úgy gondolta, hogy ezek csak látszatmegoldások.