RIPOSTER

Fi­gyel­mez­te­tést adott ki a ha­tó­ság: méreg ol­dó­dik ki ebből a ter­mék­ből

Egy ház­tar­tási esz­köz­zel akadt prob­léma, ame­lyet Bang­la­des­ben gyár­tot­tak, de Ma­gyar­or­szágra is hoz­tak be­lőle.
  • Szerző: Ripost
Fotó: Nébih
Fotó: Nébih

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó primer aromás aminok kioldódását mérte a lengyel hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott, Bangladesből származó merőkanálból. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kifogásolt termék Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára, és több mint tíz tagállamba eljutott. Magyarországra Szlovákiából és Németországból is szállítottak az árucikkből.

A termék adatai:

  • Megnevezése: HOME&DINER merőkanál (Soup ladle Home & Diner Suppenkelle)
  • Tételszám: P68360-1082779
  • Magyar címzett: KIK Textil és Non-Food Kft.
  • RASFF referenciaszám: 2018.3336

A primer aromás aminok specifikus kioldódási határértéke 0,01 mg/kg, ezzel szemben a vizsgált eszközben – a határértéket sokszorosan meghaladó – 1,622 mg/kg-ot mértek. A toxikológiai értékelés alapján, a termék rendeltetésszerű használata során az emberi egészségre veszélyes mennyiségű primer aromás aminok oldódhatnak ki.

A hatóságok nem először találkoznak ezzel a termékcsaláddal kapcsolatos problémával, korábban formaldehid oldódott ki ugyanezen márkájú tálakból.

A KIK már levette a problémás terméket a polcokról, így az kereskedelmi forgalomban már nem elérhető, ugyanakkor a hatóság kéri, hogy aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott merőkanállal, ne használja azt!

Eközben a címlapon