RIPOSTER

Fi­gyel­mez­tet­nek a men­tő­sök, ilyen lesz az éj­szaka

El­hi­va­tott és tar­tós munka fo­lyik a men­tők meg­újí­tá­sáért: idén két­ezer si­ke­res új­ra­élesz­tést vé­gez­tek, és 1,2 mil­lió em­ber­nek nyúj­tot­tak se­gít­sé­get.
  • Szerző: ripost

Az Országos Mentőszolgálat hagyományos szilveszteri sajtótájékoztatóján Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára megköszönte a mentőszolgálat dolgozóinak egész éves munkájukat.

Köszönetet mondott továbbá azoknak a laikusoknak, akik nem csak mentőt hívnak, hanem segítenek is az életmentésben.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Sulyok László

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője elmondta: az év elején a Szív City néven indított közösségi mobilapplikáció révén már húsz ember életét sikerült megmenteni a lakosság segítségével.

A szóvivő hozzátette: az Országos Mentőszolgálat dolgozói az idén 1,2 millió embernek nyújtottak segítséget, mintegy 30 ezer esetben végeztek életmentő beavatkozást, köztük kétezer sikeres újraélesztést.

Kiemelte, hogy rendkívül aktív és eredményes évet zárnak, ami a fejlesztésekben is megmutatkozott: 25 mentőállomás felújítását készítették elő, 117 új mentőautó beszerzésére volt lehetőségük.

Így a mentőautók átlagéletkora már az év elején hat év alá csökkent. A fejlesztések a jövőben is folytatódnak - emelte ki a szóvivő, példaként említve, hogy további 160 mentőautó beszerzését tervezik.

Eközben a címlapon

Győrfi Pál jelentős lépésnek nevezte, hogy befejeződött a mentőszolgálat működésének digitális átállása, és csatlakoztak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT).

Így a mentők a betegek ellátásakor a dokumentációt azonnal feltölthetik egy központi rendszerbe, ahol egyúttal ők is hozzáférhetnek a beteg kórtörténetéhez.

Győrfi Pál és Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos is felhívta a figyelmet a szilveszteri veszélyekre, kiemelten a pirotechnikai eszközök használatával és az alkoholfogyasztással összefüggésben.

Kiderült, tavaly 15 pirotechnikai balesethez kellett kivonulniuk, az idén már két ilyen eset is volt.

A mentősök szilveszterre 15 kocsival többet állítottak szolgálatba és a mentésirányítást is megerősítették.

A szolgálatvezető főorvos elmondta, 900 és 1000 közötti riasztással számolnak január elsején reggelig.

Az aktuális veszélyek kapcsán kiemelt: fagypont körüli hőmérséklet várható, amikor megnő - különösen ittas állapotban - a kihűlés veszélye.

Felhívta a figyelmet a mértékletes alkoholfogyasztásra, és kérte, hogy alkoholos állapotban senki ne üljön volánhoz.