MANIMÉKER

Mennyi­ből jön ki idén a ka­rá­cso­nyi ha­lászlé?

Sok csa­lád­nál kerül az ün­nepi asz­talra ha­lászlé, vagy rán­tott hal. Leg­töb­ben még min­dig csak ilyen­kor fo­gyasz­ta­nak halat. Vajon idén mi­lyen árakra szá­mít­ha­tunk a pi­a­co­kon és a nagy­áru­há­zak­ban?
  • Szerző: M. Elek

Európai viszonylatban még mindig a magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb halat. Karácsony közeledtével azonban a háztartások többségében halétel kerül az ünnepi asztalra. A felmérések szerint az évente néhány alkalommal halat fogyasztók 30,5 százaléka, az évente egyszer halat fogyasztóknak pedig a 37,8 százaléka köti a halfogyasztást valamilyen kiemelt alkalomhoz, jellemzően a karácsonyhoz.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A fogyasztók legtöbbször piacokon és áruházláncokban szerzik be az ételek elkészítéséhez szükséges halat, de az ünnepek közeledtével egyre több üzlet előtt jelennek meg halat árusító pavilonok, amik szintén népszerűek. A fővárosi piacokon átlagosan 1700-1900 forint körül kapható a pontyszelet kilója, ez minimális eltéréssel megegyezik a tavaly év végi árakkal.

Az árak összehasonlítása a tavalyi 47. heti árakhoz képest
Az árak összehasonlítása a tavalyi 47. heti árakhoz képest

Az áruházak közül három nagy lánc árait összevetve minimális az emelkedés,a pontyszelet átlagos ára idén 1860 forint körül van, 10 százalékkal magasabb a tavaly év véginél. 

Az árak összehasonlítása a tavalyi 47. heti árakhoz képest
Az árak összehasonlítása a tavalyi 47. heti árakhoz képest

A busa ugyan olcsóbb a pontynál, a budapesti piacokon és a szupermarketekben 1000 forint alatt, míg vidéken 1100 forint körül kapható. De kevésbé szeretik, mert bonyolultabb az elkészítése.

A másik közkedvelt halétel-alapanyag az afrikaiharcsa-filé, amelynek ára novemberben a budapesti piacokon 2700-2800 forint körül alakult, az előző év végi árakkal összehasonlítva nem volt változás.