KÜLFÖLD

Mennyi egy ma­gyar fel­nőtt át­lag­va­gyona? Most ki­de­rül

Majd­nem négy­szer job­bak va­gyunk Ro­má­ni­á­nál, de a többi V4-es or­szá­got is meg­előz­zük! A Cre­dit Su­isse friss tér­ké­pén min­den lát­ható.
  • Szerző: SZM

Meglepően magas a felnőtt magyar lakosok átlagvagyona – állítja egy friss felmérésben a Credit Suisse, az egyik leghitelesebb svájci nemzetközi pénzintézet.

Ha elkezdjük böngészni az alábbi térképet, látható, hogy ez az érték átlagosan 30 ezer dollár, amely körülbelül 8 millió forintnak felel meg.

Meglepő, hogy a lengyeleké a mienkhez képest háromszor kevesebb, alig valamivel több, mint a román felnőtt lakosoké. Csehországot és Szlovákiát is megelőzzük, de az osztrák felnőttek kétszer, a franciák pedig négyszer olyan vagyonosak mint mi.

Érdekes, hogy a német felnőttek kevésbé vagyonosak, mint az osztrákok,de ilyen tekintetben Svájc mindenkit lepipál Európában. Egy átlagos magyar felnőtt vagyona körülbelül 7 és félszer kisebb, mint egy svájcié.

A képen látható értékekben nem csupán a készpénz, részvény, kötvény és megtakarítás, hanem az ingatlan is szerepel.Feltételezhető, hogy mivel Magyarországon a többi nyugati országhoz képest aránylag több felnőttnek van saját lakása, annak az értéke felfelé kerekíti az egy főre eső vagyon értékét.

Forrás: Cornucopia.se