KÜLFÖLD

Az olasz tit­kos­szol­gá­lat leg­újabb je­len­tése meg­le­he­tő­sen ri­asztó

Nap­ról napra egyre több ha­lottja van a lí­biai fő­vá­ros­ban, Tri­po­li­ban zajló har­cok­nak. Eu­ró­pá­ban pedig egyre na­gyobb ag­go­da­lom­mal fi­gye­lik a fej­le­mé­nye­ket. Az olasz tit­kos­szol­gá­lat sze­rint a fegy­ve­res konflik­tus elől több ezren me­ne­kül­het­nek Eu­ró­pába, a be­ván­dor­lók közt pedig szél­ső­sé­ges isz­lam­is­ták is le­het­nek.
  • Szerző: WM

Líbiában a nyugati fekvésű fővárost, Tripolit és térségét részben a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány irányítja, keleten pedig a tobruki vezetéshez hűséges Halifa Haftár tábornok gyakorolja a hatalmat. Halifa Haftár tábornok április 4-én utasította a parancsnoksága alatt álló kelet-líbiai hadsereget, hogy vonuljon Tripoli ellen, s tisztítsa meg a líbiai fővárost a fegyveres csoportoktól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a véres harcok kitörése óta legalább 121 ember vesztette életét, 561-en pedig megsérültek.

Várhatóan a következő napokban, hetekben tovább fog növekedni mind a halottak, mind pedig a sebesültek száma, ezért több forrás is számol be, hogy több ezer ember menekülhet el a konfliktus zónából. A Corriere della Sera nevű olasz lap pedig már egyenesen arról ír, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök íróasztalán van az olasz titkosszolgálat jelentése. Ebben az AISE állítólag arra hívja fel az olasz kormányfő figyelmét, hogy rövid időn belül mintegy hatezren próbálhatnak meg Olaszországba szökni.

A titkosszolgálat külön kitér annak veszélyére, hogy a Líbiából induló újabb menekülthullámban több szélsőséges nézeteket valló iszlamista terrorista is megbújhat.

Az olasz miniszterelnök közben közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak a nemzetközileg elismert egységkormánnyal és Halifa Haftár tábornokkal is. Jelenleg ugyanis nagy a kockázata egy humanitárius katasztrófának az észak-afrikai ország fővárosában, amit minden áron meg kell akadályozni Conte szerint. Feltehetően az embercsempész hálózatok is megérezték a növekvő keresletet, mivel beszámolók szerint megnövelték az utazás díjait. Ezen hírek alapján már 3000 eurót (közel egymillió forint) kell fizetnie annak, aki a líbiai partoktól a tengeren keresztül szeretne eljutni Olaszországba.

Sőt, mint arról a is beszámolt, már az orosz maffiát is azzal gyanúsítják, hogy luxusjachtokon taxiztatják az illegális bevándorlókat Európába. Egy ilyen út pedig akár 3,2 millió forintba is kerülhet fejenként.