KÜLFÖLD

Török me­ne­dék­kérő gyil­kolt a szom­széd­ban

A török szár­ma­zású 34 éves me­ne­dék­kérő az auszt­riai Dorn­birn ön­kor­mány­za­tá­nak szo­ci­á­lis ügye­kért fe­le­lős osz­tá­lyán ren­de­zett vér­für­dőt. Soner Ö. az osz­tály­ve­ze­tőt szúrta agyon, mert nem volt meg­elé­gedve azzal, ahogy a ké­rel­mét ke­zel­ték.
  • Szerző: WM

Szerda késő délután ketten ültek a dornbirni önkormányzat egyik irodájában. A török származású menedékkérő és a 49 éves osztályvezető között éles vita alakult ki, amely odáig fajult, hogy a bevándorló kést rántott, és nyakon szúrta a hivatal alkalmazottját. Az áldozat még a helyszínen életét vesztette, az elkövető pedig elmenekült a helyszínről. A hatóságok úgy bukkantak a nyomára, hogy a gyilkosság során maga is megsérült, a vérnyomok pedig elvezették a nyomozókat a tetteshez. A helyi rendőrség szóvivője megerősítette, hogy egy Ausztriában született török férfi a gyanúsított, akinek már többször meggyűlt a baja a törvénnyel. A többszörösen elítélt bűnelkövető tartózkodási engedélyét 2009-ben megvonták, 2010-ben pedig el is hagyta Ausztriát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Soner Ö. azonban idén januárban illegálisan visszatért a sógorokhoz, ahol menedékkérelmet kért a hatóságoktól, mert állítása szerint Törökországban halálbüntetés fenyegeti.

Csakhogy Törökországban 2004-ben az európai uniós csatlakozási tárgyalások kedvéért törölték a halálbüntetést. A hatóságok még vizsgálják, hogy a török menedékkérőt miért nem vették azonnal kitoloncolási őrizetbe, ahogy azt a szabályok előírják.