ÉLETMÓDI

Melyik virág mit jelent? Ezt nem árt tudni

A vörös rózsa szimbolikus jelentésével mindenki tisztában van. De vajon mi a helyzet a többi virággal?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Már a Bibliában is megfigyelhetjük, hogy a virágok rejtett kódolt üzenetekkel bírtak. A költők, festők is szimbólumként használták, és kevesen tudják, de a kémek is üzentek a virágok nyelvén.

Nárcisz

Bár az önimádat és egoizmus virága, tiszteletet is kifejez. Aki ilyen virágot kap, azt jó értelemben büszkének és öntudatosnak tartják. A Biblia a paradicsom virágának tekintette.

Tulipán

A nőiesség, a szeretet, a szerelem, a természetesség, az érzékiség, a vidámság jelképe. A piros tulipán a magyar népművészet klasszikus díszítőeleme, a szerelmi szimbolika jellegzetes motívuma. Termékenységszimbólumként gonoszelhárító szerepet tulajdonítottak neki, ezért régen kapukra faragták.

Jácint

A játékosság szimbóluma. A lila a bocsánatkérés jele, a fehér azt jelzi, hogy bájosnak tartják, aki kapja.

Ibolya

A tavasz egyik első növénye színében hordozza a boldogságot és a friss ártatlanságot. A szerénység, erény, alázat szimbóluma. A fehér ibolya a boldogságot és a megújulást jelenti, a kék a hála virága. Jelentése virágnyelven: „Tiszta vonzalommal becsüllek mindenekfölött.”

Írisz

A kék vagy sárga színű növény a remény virága. A befogadást, odaadást jelképezi. Azt a reményt, hogy a másikban megtaláltuk a párunk, a barátunk.

Frézia

Fokföldről származik, és ritkán támadják meg kórokozók vagy egyéb betegségek, így üzenete sem véletlenül ez: mindig megbízhatsz bennem. De a gyengédség szimbólumának is tartják.

Nefelejcs

A görög mitológiában a sokszínűség szimbóluma, míg a kereszténységben a Krisztus által megújított szövetség jelképe is. Ha a férfi nefelejcs csokrot vesz a hölgynek, azzal az igaz szerelem és a hűség jelképével ajándékozza őt meg.

Orchidea

A luxus, a vágy, a gyöngédség, a kifinomultság jelképe. A műveltséget és a tudást szimbolizálja. Emellett azt is, hogy aki kapja, hódolatot érdemel.

Liliom

A liliom Máriának a szimbóluma, aki szüzen lett Jézus anyja. Így jelképezi a virág a tisztaságot és az ártatlanságot. De emellett az egységet, a reményt, a halandóságot, a könyörületességet, a fenséget és a termékenységet is jelenti.

Rózsa

Az egyik legkedveltebb ajándékba szánt virág. A vörös jelentése egyértelmű: a szerelmet, szeretetet jelképezi. A fehér az ártatlanság, hűség, újrakezdés virága, de búcsút és lemondást is jelent. A sárga a féltékenység színe, a rózsaszín pedig a tökéletes boldogság, kecsesség jelképe.

 
 

címkék: