MANI

Me­lyik or­szág­ból mennyi idő alatt ér­kez­nek meg a cso­ma­gok?

Egyre töb­ben ren­del­nek ka­rá­cso­nyi aján­dé­kot kül­föld­ről. Aki még nem tette meg, de biz­tos sze­retne lenni abban, hogy idő­ben meg­ér­ke­zik, az aláb­bi­akra nem árt oda­fi­gyel­nie.
  • Szerző: Ripost

A külföldről vásárolt termékek kiszállítási ideje leginkább attól függ, hogy melyik országból és milyen szállítási móddal rendeltünk.

Sok cég ingyen eljuttatja hozzánk a termékeit, ha cserébe vállaljuk a hosszabb szállítási időt, míg mások kizárólag futárcéggel szállítanak, viszonylag gyorsan. Felkerestünk néhány külföldi webshopot, hogy kiderítsük, melyik országból mennyi idő alatt ér Magyarországra a megrendelt termék.

Rendelés Európán belülről és kívülről

Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, így más szabályok vonatkoznak az EU-n kívülről és az unió területéről rendelt csomagokra.

EZT OLVASTAD MÁR?

Európán belül alapszabály, hogy a kereskedőnek maximum 30 napon belül le kell szállítania az árut, 14 napon belül pedig elállhatunk a vásárlástól, hacsak a rendeléskor máshogy nem állapodnak meg velünk. Ráadásul, ha valamelyik EU-s országból, vagy annak a területén lévő raktárból vásárolunk, sem vámot, sem áfafát nem kell fizetnünk. A másik előnye az unión belüli vásárlásnak, hogy a szállítás szinte minden esetben gyorsabb, mint ha például Kínából rendelnénk.

Ha EU-n kívülről rendelünk valamit, összeghatártól függően áfát és vámot is fizetnünk kell, ráadásul a kiszállítási idő is jóval hosszabb. Például a sima postai küldeményként (sima levél) Kínából, Hollandiából vagy Svédországból feladott, jellemzően szállítási díj nélküli csomagok kézbesítési ideje 40-60 nap is lehet.

Mikor kell áfát és vámot fizetni?

Az interneten rendelt termékek 22 euró értékig vámmentesek, ekkor a megrendelőnek a termék árát és az esetleges szállítási költséget kell megfizetnie.

  • 22-150 euró között vámmentes a megrendelt áru - kivéve, ha alkoholtartalmú termékről, parfümökről és kölnivizekről, illetve dohány vagy dohánytermékekről van szó -, de áfát kell fizetni rá (ez 27 %).
  • 150 euró felett pedig vám- is és áfakötelezettség is van.

A vámkezelés akkor végezhető el, ha a beérkezett áru egyértelműen meghatározható, ismert az áru valós értéke és a címzett beazonosítható. Ezeknek az adatoknak a birtokában a posta megindítja a vámeljárást.

Eközben a címlapon

Ez nem azt jelenti, hogy ha 1 Ft-os érték, vagy ajándék felirat szerepel a csomagon, simán átcsusszan a vámon, épp ellenkezőleg. A „gyanús küldeményeket” alaposabban is átvizsgálják, ami miatt sokat csúszik a kiszállítás.

Mennyi a szállítási idő?

A csomagok szállítási idejét mindig a webáruház határozza meg (a logisztikai partnerrel, partnerekkel kötött szerződése alapján). Emellett az sem mindegy, milyen kiszállítási módot választunk. Az ingyenes szállítással rendelt áruk érkeznek meg mindig a legkésőbb, a futárcéggel rendeltek pedig általában a leghamarabb.  

A Ripost által felkeresett külföldi webáruházak kiszállítási ideje

Ország

Webshop

Termék

Szállítás módja

Szállítás ára

Kiszállítás ideje

Ausztria

nextdirect.com

ruházat

DHL, DHL Express

9000 Ft fölött ingyenes

4-5 munkanap

Szlovákia

wine-eshop.com

bor

DHL

95.000 Ft fölött ingyenes, alatta súlyfüggő

2-6 munkanap

Románia

www.carpisa. it/ro

bőrönd

DHL

20.000 Ft fölött ingyenes, alatta súlyfüggő

4-6 munkanap

Németország

bike-discount.de

kerékpár

DPD, DHL

10-54 euró, gyorsaságtól függően

4-6 munkanap

Franciaország

lejardinretrouve.com

parfüm

postai küldeményként

15 euró

3-5 munkanap

Olaszország

spartoo.it

cipő

USP, Magyar Posta

ingyenes, UPS-el 6000 Ft

1 (fizetős)-6 munkanap (ingyenes)

Egyesült királyság

bricklanebikes.co.uk

szerszám

DPD

4500 Ft

2-5 munkanap

Hollandia

novusfumus.nl

társasjáték

UPS

30 euró felett ingyenes, alatta 13-30 euró között

5-10 munkanap

Egyesült Államok

urbanoutfitters.com

fényképezőgép

DPD

30-60 dollár

5-12 munkanap

Kína

ebay.com

karóra

Magyar Posta

ingyenes vagy 1500-18.000 Ft futárral

15-69 munkanap (ingyenes) 3-25 nap (gyorsposta, futár)

Hasznos tanácsok

  • Mindig pontosan tüntessük fel a szállítási címet. Ha a munkahelyre rendeljük a cég nevét is adjuk meg.
  • EU-n kívüli rendelés esetén a telefonszámot és email címet is adjunk meg, hogy a lehető leggyorsabban értesíthessenek, ha vámolni kell a csomagot.
  • Érdemes többletszolgálatásként nyomkövetést is kérni, így naprakész tájékoztatást kaphatunk arról mikor-merre jár a csomag.
  • Magyarországról 2 kg súlyhatárig, a világ összes országába lehet csomagot küldeni, ami átlagosan 3 munkanap alatt célba is ér.