DIÉTA

Me­lyik a leg­jobb diéta? Most eldől a kér­dés!

A me­di­ter­rán di­é­tát sokan a világ leg­egész­sé­ge­sebb ét­rend­jé­nek tart­ják. Ám új ri­vá­lis ér­ke­zett a Távol-Ke­let­ről: íme az oki­na­wai diéta, ame­lyik sokak sze­rint a hosszú élet titka.

A mediterrán térség egészséges étrendje hozzájárul e vidék lakóinak híres életöröméhez és hosszú életéhez. Ám a japán Okinawa szigetén is rendkívül hosszú az átlagéletkor: itt van a világon a legtöbb 100 évig élő ember. A mediterrán diétában rendkívül sok az egészséges zsírsav, a fehérjék elsősorban a tengeri ételekből és növényi forrásokból származnak, és az étrend rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Az okinawai diéta ezzel szemben döntően növényi alapú, a legtöbb tápanyag a helyben termő zöldségekből és hüvelyesekből származik. De vajon milyen hasonlóságok és különbségek vannak még a két étrend között? És ki lehet-e deríteni, melyik a jobb?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A fehérjeforrásaik nem egyformák

Az okinawai diéta sem kifejezetten vegetáriánus, csak kevesebb benne a hús, mint a mediterrán étrendben. A mediterrán diéta rengeteg halat és más tengeri élőlényt tartalmaz, sok zöldség és hüvelyes van benne, és még egy kis vörös hús is belefér. Az okinawai diéta ezzel szemben jórészt a helyi növényekre alapoz, de néha egy kis halat, sertést is tartalmaz. A fehérjeforrások között fontos szerepet játszanak a hüvelyesek és a szója.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Mindkettőben sok a szénhidrát

Mind a mediterrán, mind pedig az okinawai diéta megengedi a szénhidrátok fogyasztását – igaz, ezek nem a cukorhoz hasonló egyszerű szénhidrátok, hanem értékes, összetett szénhidrátok. Az okinawai diétában viszont akár 10-szer annyi szénhidrát is lehet, mint fehérje– a kutatók szerint egyébként ez a legegészségesebb szénhidrát-fehérje arány. A mediterrán diétában nem vezetnek ennyivel a szénhidrátok, de a gyümölcsből és a zöldségből, valamint a teljes kiőrlésű gabonákból itt is jelentős szénhidrát-mennyiség származik.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A gabonafélék terén nagyon eltérőek

Aki szereti a nagy mennyiségben fogyasztott rizst és a tésztát, annak nem igazán való az okinawai diéta. Már csak azért sem, mert a komoly szénhidrát-arány ellenére ez az étrend nagyon szegény finomított szénhidrátokban. A szénhidráttartalma elsősorban burgonyából, sütőtökből, szójából és lencséből származik. A mediterrán étrendben ezzel szemben napi 1-2 adag gabonaféle szerepel.

Mindkettő a zöldségekre épül

Egyik diétában sem tilos semmilyen zöldség vagy gyümölcs. A zöldségekben és gyümölcsökben levő vitaminok és ásványi anyagok pedig hosszú és egészséges életet garantálnak. Az okinawai diéta kifejezetten a helyben könnyedén hozzáférhető zöldségekre épül, amilyen például a lila édesburgonya, az alga, a goya, vagyis a keserű dinnye és a szója. Az étrend nagyon gazdag a sok karotinoid vegyületet tartalmazó sárga és narancssárga ételekben is.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egyik étrendben sincs megszorítás, és kalóriákat sem kell számolgatni

Mindkét étrendben az a legszebb, hogy nem ír elő kalóriaszámolgatást, ugyanakkor egyik térségben sem divat rohanvást enni. Mindkettő megadja a módját az étkezésnek, és enged addig enni, amíg jóllaksz. Szigorú tiltások egyik étrendben sincsenek.

Eközben a címlapon

Mindkettő egészséges

A mediterrán és az okinawai diéta egyaránt a világ olyan területeiről származik, ahol nagyon magas a várható élettartam. Mindkettőben nagyon sok a rost és az antioxidáns, tekintve, hogy nagyon sok zöldséget és más növényi eredetű élelmiszert tartalmaznak. Ezek az anyagok segítenek megelőzni egyes krónikus betegségeket, mint például a cukorbetegség, a szívbetegségek, bizonyos daganatok, csökkentik a szervezet gyulladásos folyamatait, és támogatják a bőr, a haj és a körmök egészségét. Az okinawai diétában kevesebb a tejtermék, ami azoknak tesz jót, akiknek pattanásokra hajlamos a bőre.

Mivel mindkét diétában kevés a cukor, a bő olajban sült étel, a gyorsételekről nem is beszélve, mindkettő rendkívül egészséges.