HOGY MIK VANNAK!

Döb­be­ne­tes ered­mény: Erre is ké­pe­sek a méhek

A ku­ta­tók azt vizs­gál­ták, hogy van­nak-e a mé­hek­nek kog­ni­tív ké­pes­sé­geik. Az ered­mény min­den­kit meg­le­pett.
  • Szerző: Buster

Agyuk apró volta ellenére a méhek képesek alapvető matematikai feladatok, például összeadás és kivonás elvégzésére – állapította meg egy kutatás. Ez különleges teljesítmény, tekintve a számtanhoz szükséges kognitív képességek szintjét.

Az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport betanított egyes méheket, hogy bemenjenek egy útvesztőbe, ahol egy-öt figurával találkoznak, amelyek vagy kék, vagy sárga színűek. Ha a figurák kékek voltak, a méheknek a figurák számához hozzá kellett adniuk egyet, ha sárgák, akkor ki kellett vonni egyet. Ha ezután a helyes megoldással feltüntetett alagútba szálltak be, akkor jutalmat kaptak.

Kezdetben a méhek véletlenszerűen választottak, de mintegy 100 tanulópróba után, melyek 4-7 órán át tartottak, megfejtették a kódot és rájöttek, hogy a kék plusz egyet, a sárga mínusz egyet jelent és a szabályt alkalmazni tudták új számok esetében is.

hirado.hu