MEDICINA

Meg­vi­sel­nek a ta­va­szi fron­tok? Itt a leg­jobb trükk, hogy ne fáj­jon a fejed

Nem elég, hogy a téli vi­ta­min­hi­ány miatt ki­me­rül­tek va­gyunk, de még a tél és a ta­vasz küz­delme, a ta­va­szi fron­tok se kí­mél­nek ben­nün­ket. Mivel jár a me­leg­fronti és mivel a hi­deg­fronti hatás? Hogy vé­de­kez­he­tünk el­lene?

Magyarországon viszonylag gyakran, átlagosan 4-6 naponként, évente körülbelül 100 alkalommal változik a beáramló levegő hőmérséklete. A hideg és meleg légtömegek határán kialakuló légköri képződményt hívjuk frontnak. Ilyenkor, tavasszal különösen nehezen viseljük a hatásait.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Front idején nemcsak a hőmérséklet, de a levegő páratartalma, a légáramlat iránya és erőssége miatt a légnyomás, a levegő ionösszetétele és sűrűsége, a légelektromosság, az elektromágneses tér erőssége is megváltozik.

Az ember a természet része, akár a többi élőlény, így minden változás, minden esemény hatással van rá. Ebből nem vonhatjuk ki magunkat.

Hidegfront: A hideg levegő beáramlása a szimpatikus idegrendszerre hat, és csak az érkezése után kezdjük érezni a hatását. Az emelkedő légnyomás izületi fájdalmakat, reumás panaszokat, görcsöket, szívrohamot, koraszülést okozhat.

Melegfront: a paraszimpatikus idegrendszerre hat, a kialakulása előtt órákkal, de akár 2 nappal korábban már érzékelhetjük a kellemetlen jeleket. A csökkenő légnyomás miatt vérnyomáscsökkenést, pulzusszám emelkedést, migrénes rohamokat, fáradékonyságot, gyors kimerülést, depressziós tüneteket tapasztalhatunk.

Eközben a címlapon

Mindkét frontnál előfordulnak koncentrációs- és alvászavarok, ingerlékenység, levertség, lelassult reflexek, fejfájás.

A kettős front mindkét idegrendszerre egyszerre hat.

Akiket a heves légköri változások nagyon megviselnek, azokat frontbetegeknek hívjuk, a lakosság 30 százaléka tartozik ide. A többieknél a fronthatás egyénenként máshogy jelentkezik. A mértéke kortól, nemtől, egészségi állapottól, életmódtól függ. Idősekre, csecsemőkre, beteg vagy gyenge immunrendszerű emberekre erősebben hat, a nőket jobban megviseli.

Mivel lehet segíteni?

1. Háttérbetegség kikutatása: A front azokat a tüneteket erősíti, amelyek egyébként is jelen vannak. Ne a bajok okozójaként, hanem kiváltójaként tekints rá. Járj utána, mi áll annak a jelenségnek a hátterében, amit front idején érzel, és keresd a gyógyulás módját.

2. Életmódváltás: Friss, értékes ételeket fogyassz, sok zöldséget, gyümölcsöt, változatos gabonákat. Csökkentsd az alkoholfogyasztást és a dohányzást.

3. Edzettség növelése, immunerősítés: Sportolj és tartózkodj sokat szabad levegőn.

A forró napokon és a jeges, szeles időben is mozdulj ki, sétálj, edzd magad!

Jó hatással lehet a rendszeres szaunázás.

Kiváló a naponta, reggelenként végzett értorna, a váltott zuhany:

2 perc az elviselhető legmelegebb, utána 2 percig a leghidegebb vizet engedd magadra, majd ismételd még kétszer a sorozatot. Mindig hideg vízzel fejezd be. Figyeld meg, hogy egy idő után hozzászokik a hirtelen hőmérsékletváltáshoz a bőröd, a szíved. Ez az edzettség erősíti a védekezőrendszeredet, és segít abban, hogy az időjárási frontokat is könnyebben toleráld. (A bőr pórustornája miatt a bőröd is sokkal szebb lesz).

4. Masszázs: Ha a melegfrontra vagy érzékeny, iktass be rendszeres időközönként keringésserkentő masszázst.

A fejfájással jelentkező gyakori fronthatás ellen aromamasszázstvegyél.

A hidegfrontra érzékenyek, akikre reumatikus fájdalmakkal tör a front, az olajos masszázst válasszák.

5. Fejfájás ellen: Ne feledkezz meg a napi 2-3 liter folyadék ivásáról. Csökkentsd a stresszt,jógázz, relaxálj, meditálj.Legyen mindig nálad citromfüves gyógytea, azt kortyold nyugtatóként. A görcsökkel jelentkező fejfájástfejmasszázzsal gyógyítsd.

Ideális, ha valaki más végzi, de saját magad is megpróbálhatod, hisz te érzed igazán, hol fáj, mi esik jól.