FAZÉK

Megújult a lángos, imádja minden magyar

Ha szeretnél mindenkit levenni a lábáról a konyhamûvészeteddel, akkor itt a megfelelő recept. Alkoss újra egy mindennapi nemzeti ételt. A füstölt sonka és a parmezán az összetekert lángos rejtekében csodás.

Nekünk, magyaroknak már a lángos említésére is összefut a nyál a szánkban. Hátha még ezt a különleges receptet kipróbálnád!

A füstölt sonka és az olvadós reszelt sajt párosánál különben sincs nyerőbb kombó.

Itt ahelyett, hogy ezt-azt a frissen kisütött, hagyományos lángosra halmoznál, az egész ízhalmaz együtt sül.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

által megosztott bejegyzés,

 

Összeérnek az ízek, és fantasztikus étel születik belőle. Ha beleharapsz, te is elolvadsz, akár a lángos belsejében a sajt.

Hozzávalók (kb.18 darabhoz)

Tészta:

  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 2.5dl zsíros tej
  • 2dkg élesztő (friss)
  • 1tk cukor
  • 3 púpos ek tejföl
  • 1tk kóser só

Töltelék:

  • 15dkg füstölt sonka
  • 2 fej vöröshagyma
  • friss oregánó (2-3 ág)
  • 10dkg sajt (félkemény, alacsony zsírtartalmú, pl. eidami)
  • 10dkg parmezán sajt
  • bors
  • olívaolaj
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 által megosztott bejegyzés,

 

Elkészítés

Tészta:

1. A tejet langyosítsd meg. A felébe szórd bele a cukrot, keverd el, és morzsold bele az élesztőt. Takard le az edényt, és meleg helyre téve hagyd felfutni.

2. Szitáld a lisztet egy mély tálba, keverd bele a sót. A liszt közepében kialakított mélyedésbe öntsd a felfuttatott élesztőt.

3. A tejfölt keverd simára a maradék tejjel, és azt is helyezd a mélyedésbe.

4. Gyúrd lágy tésztává, majd letakarva hagyd pihenni kb. 1 órát. Úgy számíts, hogy kelés alatt akár a háromszorosává dagad majd.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

által megosztott bejegyzés,

 

 

Töltelék:

1. Előkészítés: A megtisztított hagymát vágd vékony szeletekre, a sonkát apró kockákra. A megmosott, lecsepegtetett oregánóról csipkedd le a leveleket. A sajtokat reszeld le.

2. Pirítás: Egy serpenyőben a forró olajban pirítsd meg a sonkát, majd hozzáadva a hagymát, kevergesd, hogy elpárologjon belőle a nedvesség. Akkor kész, amikor a hagyma aranyszínűvé válik. Kavard bele a fűszereket, a sót, borsot, oregánót, majd levéve a tűzről hagyd hűlni.

3. Töltés: Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát 1 cm vastagságúra, majd vágd 10x10 centiméteres négyzetekre. Kézzel továbbhúzva nyújtsd őket megfelelő méretűre. Halmozz a közepükre a sonkás töltelékből, és koronázd meg a két féle reszelt sajttal. Hajtsd össze a tésztát, és gyógyítsd be a széleket és a végeket.  Alakítsd kis hurka formájúra, hogy egyenletesen érje az olaj.

4. Sütés: Forró olajban süsd aranybarnára. Kend meg fokhagymás öntettel. Ehhez keverj 2-3 zúzott fokhagymát 1dl víz és 1 dl olaj elegyébe.