FITTFAZÉK

Me­g­újult a karfi­ol­ke­nyér! Ez lett a tél nagy ked­vence

Egész­sé­ges és meg­nyug­tató érzés tölt el, ami­kor ezt az íz­le­tes ke­nye­ret eszed. Ehhez ké­pest a nor­mál ke­nyér már unal­mas­nak tűnik.

Amikor eszed, csupa jó érzés árad szét benned.

Minden porcikád jelzi, hogy most valami igazán egészségeset fogyasztasz.

Az ízletes karfiolkenyér után a közönséges gabonakenyér szinte már unalmasnak tűnik. A tojásnak és mozzarella sajtnak is köszönhetően tartalmaz annyi fehérjét és rostanyagot, mint a teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér. Csak éppen ez sokkal finomabb, miközben kevesebb benne a szénhidrát.

A könnyű szelet sűrű állagú, ezért tökéletesen jól laksz vele.

Nem kell azon törnöd a fejed, mit egyél még, hogy csillapítsd az éhségedet.

Hozzávalók 4 szelethez:

  • 1 közepes fej karfiol, falatnyi rózsákra szedve
  • sütőpapír
  • olajspray
  • géz (vagy vastag konyhai törlő papír, tiszta konyharuha, használaton kívüli, tiszta póló)
  • 1 nagy tojás, könnyedén felverve
  • ½ csésze reszelt mozzarella sajt
  • ¼ tk tengeri só (vagy Himalája só)
  • ¼ tk őrölt bors
  • 4 zöldhagyma (vékonyra szeletelve, egy kevés belőle félretéve a tálaláshoz) - opcionális

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt 230 Celsius fokra.

2. Egy lapos tepsit bélelj ki sütőpapírral, és vékonyan fújd be olajspray-el. Tedd félre.

3. Rakd a karfiol felét egy konyhai robotba. A pillanatkapcsolót többször benyomva daráld rizsszem méretűre. A másik felével ugyanúgy járj el. Borítsd a darált karfiolt egy mikrózható tálba.

Eközben a címlapon

4. Magas fokozatra állítva mikrózd 6-8 percig, vagy míg meg nem puhul.

5. Kis adagonként nyomd ki belőle a nedvességet a gézen keresztül. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy később formálható legyen a karfiol.

6. Egy tálkában keverd jól össze a száraz, darált karfiolt a tojással, sajttal, aprított zöldhagymával, sóval, borssal.

7. Helyezd a keveréket négy egyforma halomban az előkészített sütőpapírra. Igazítsd kenyérszelet formájúra.

8. Told a sütőbe 15-17 percre, vagy míg aranybarna színt nem kap. Hagyd hűlni 10 percig, mielőtt levennéd a papírról.

Tipp:

A ledarált és nedvességtől kinyomott karfiolt nem csak kenyér formára alakíthatod, desüthetsz belőle például pizzát is.

A pizzára tegyél szárított paradicsomot, friss bazsalikomot és oregánót. Ha szereted csípősen, szórj rá cayenne paprikát vagy szeletelt erős paprikát. Hintsd meg fokhagymaporral vagy aprított fokhagymával. Kedvenc sajtoddal gazdagítsd.